foto: Nicu Cherciu, arhiva TIFF
Azi începe cea de-a 20-a ediție a Transilvania International Film Festival (TIFF), iar organizatorii au pregătit o adevărată sărbătoare dedicată filmului.
În această seară, de la ora 21.00, festivalul va fi deschis cu o proiecție simultană a comediei spaniole Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay) în Piața Unirii din Cluj-Napoca și în Alba Iulia, Arad, Bistrița, Borșa, Brașov, Criț (jud. Brașov), Florești (jud. Cluj), Iași, Lugoj, Miercurea Ciuc, Morău (com. Cornești), Oradea, Salonta, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighet, Târgu Mureș și Toplița.
TIFF îl aduce anul acesta la Cluj pe starul internațional Sergei Polunin, considerat cel mai talentat dansator al generației sale. Admiratorii săi vor avea ocazia să-l întâlnească joi, 29 iulie, de la ora 20:30, la Castelul Bánffy din Bonțida, în cadrul evenimentului: Sergei Polunin Up, Close and Personal. Cu o zi înainte, pe 28 iulie, de la 19:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, celebrul dansator va discuta cu publicul după proiecția documentarului Dancer (r. Steven Cantor), o incursiune emoționantă în viața sa tumultuoasă.
Printre invitații speciali se numără și regizorul maghiar István Szabó, care va prezenta la TIFF Raport Final (Final Report), cea mai nouă producție pe care o semnează. Autorul premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin pentru Mefisto (1981) va fi prezent la proiecția filmului inclus în secțiunea Ziua Maghiară pe 28 iulie la Cinema Victoria și va susține un masterclass la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai, pe 30 iulie, de la ora 16:00.
La Gala de închidere, cineastului îi va fi înmânat oficial Premiul pentru întreaga carieră, anunțat la TIFF în 2018. În cei 60 de ani de carieră cinematografică, Szabo a semnat zeci de titluri importante, cele mai cunoscute fiind Colonelul Redl, Hanussen, Meeting Venus, Sunshine, Taking Sides, Being Julia.
Filmul românesc va fi „regina balului” la cea de-a 20-a ediție TIFF. Un număr impresionant de 45 de titluri, dintre care 32 de lungmetraje si 13 scurtmetraje, constituie selecția de filme românești din programul acestui an.
Două dintre filmele românești vor fi prezente în competiția oficială: Drama Câmp de maci marchează debutul lui Eugen Jebeleanu și spune povestea unui tânăr jandarm a cărui viață profesională e amenințată de relația cu un alt bărbat. Thriller-ul Neidentificat (r. Bogdan George Apetri) urmărește o investigație stranie și complicată, care-l aruncă pe polițistul de caz într-o lume a întunericului și a violenței.
Din juriul acestei ediții face parte celebrul scenarist și scriitor mexican Guillermo Arriaga, cunoscut pentru scenariile unor filme precum Amores perros, 21 Grams, Babel (nominalizat la Oscar în 2006), toate regizate de Alejandro González Iñárritu, sau The Three Burials of Melquiades Estrada (r. Tommy Lee Jones), premiat pentru scenariu la Cannes.
Un eveniment special va fi premiera documentarului “România Sălbatică“, un amplu proiect de fotografie, film și muzică orginială, dedicat naturii din țara noastră.
La TIFF vor avea loc și mai multe cine-concerte de excepție, cum ar fi:
- La Haine, filmul-cult pentru care Mathieu Kassovitz a obținut trofeul pentru Cel mai bun regizor la Cannes 1995 și trei premii César, acompaniat live de formația-fenomen Asian Dub Foundation.
Sâmbătă, 24 iulie, ora 21:45, Castelul Bánffy de la Bonțida
- Fargo, filmul-cult al fraților Joel și Ethan Coen, premiat cu două Oscaruri în 1996, cu muzica originală a trio-ului francez Fragments. Cine-concert: Fargo by Fragments (Franța)
Luni, 26 iulie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților
- Infernul, primul lungmetraj italian din istorie, prezentat la TIFF într-o variantă restaurată digital, cu muzică live de Edison Studio (Italia)
Marți, 27 iulie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților
Nae Caranfil, unul dintre cei mai iubiți regizori români, va fi distins cu Premiul de Excelență. Regizorul este parte a istoriei TIFF încă de la prima ediție, iar în onoarea sa, va fi proiectat lungmetrajul său de debut, E pericoloso sporgersi, într-o copie proaspăt restaurată în format 4K.
TIFF deschide anul acesta și o componentă dedicată educației cinematografice. Profesioniști din educație și lideri de opinie din domeniul audiovizualului se vor întâlni întâlnesc la Conferința Națională de Educație Media și Cinematografică. Tema evenimentului programat pe 26 și 27 iulie, la Hotel Platinia din Cluj-Napoca, vizează utilitatea implementării unui opțional în programa școlară a elevilor, dar și dezvoltarea în școli a educației prin cinema, ca modalitate de învățare.
Operele a patru autori emblematici pot fi (re)văzute pe marele ecran în două dintre cele mai apreciate secțiuni ale Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august, Cluj-Napoca). Close-up Éric Rohmer prezintă în copii recent restaurate opt dintre filmele-reper ale unuia dintre cei mai influenți cineaști din istorie, iar în tradiționala secțiune 3×3, TIFF revizitează operele a trei regizori de marcă: românul Iosif Demian, poloneza Małgorzata Szumowska și spaniolul Luis García Berlanga, de la nașterea căruia, în 2021, se împlinesc 100 de ani.
Harta festivalului va include, la această ediție, 17 locații indoor și outdoor: Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cinema Arta, Casa de Cultură a Studenților, Piața Unirii Open Air, Iulius Parc Open Air, Cercul Militar, Cinema Mărăști, Cinema Dacia Mănăștur, Muzeul de Artă, USAMV Open Air, UBB Open Air, Parc Poligon Florești, Cetățuie Open Air, Castelul Bánffy Bonțida, Arkhai Sculpture Park Vlaha și Biserica Piaristă.
TIFF are loc între 23 iulie – 1 august la Cluj. Programul complet poate fi consultat AICI.