Skip to content

Azi începe Bienala Art Encounters 2021. Peste 100 de artiști expun la Timișoara.

foto: Art Encounters/ facebook

Azi începe cea de-a patra ediție a Bienalei Art Encounters, considerat de specialiști cel mai important eveniment de artă contemporană din România.

Bienala se desfășoară anul acesta sub titlul Our Other Us și este curatoriată de Kasia Redzisz și Mihnea Mircan. Evenimentul cuprinde 5.000 mp de artă contemporană în 7 spații, peste 100 de artiști expuși și 19 lucrări special comisionate.

Printre lucrările expuse se numără opere care au făcut parte din evenimente internaționale majore dedicate artei, precum Bienala de la Veneția.

Cele două proiecte curatoriale propuse de Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, Peisaj în Oglindă Convexă [Landscape in a Convex Mirror] și Cum să Coabităm [How to Be Together] vor include 19 lucrări comisionate special pentru eveniment, între care 8 ale artiștilor români.

Alături de cele două expoziții de artă contemporană, Bienala Art Encounters va explora istoria conexiunii dintre artiști și natură în Europa de Est și Centrală printr-o expoziție curatoriată de Kasia Redzisz. Având la bază o activitate de cercetare ce a pornit de la grupul timișorean SIGMA, aceasta abordează practici legate de mediul înconjurător din regiune, relevând contribuția nuanțată și radicală a artiștilor non-vestici la canoanele artei anilor 1960 și 1970.

Cele trei expoziții vor fi completate de Aripa Secretă [Secret Wing], un proiect organizat de Fundația Interart TRIADE și Muzeul Național de Artă Timișoara. Expoziția reprezintă o colaborare între curatoarea internațională Maria Rus Bojan și poetul și filosoful Bogdan Ghiu, și examinează discursurile artistice ale anilor 1980 și pe cele ulterioare, din perspectiva poeziei. Aripa Secretă preia titlul unui cunoscut volum al poetei Mariana Marin (1956-2003), unul dintre autorii emblematici ai Generației 80, și reunește lucrări din importante colecții particulare din Olanda și România.

Programul de mediere culturală dedicat copiilor și grupurilor organizate din grădinițe, școli și licee din județul Timiș, dar și cel dedicat publicului adult, va realiza liantul între expozițiile Bienalei Art Encounters.

Conectând trecutul și prezentul, elementul local și cel internațional, Bienala va reflecta istoria și spiritul Timișoarei, abordând, totodată, probleme globale.

Bienala anticipează 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.

Programul weekend-ului de deschidere al Bienalei Art Encounters 2021, 1 – 3 octombrie, va avea loc într-un format adaptat evoluției recente a pandemiei COVID-19.

Începând de vineri, ora 14:00, toate expozițiile Bienalei Art Encounters vor putea fi vizitate de public în baza certificatului verde și cu respectarea normelor de siguranță sanitară.

Orarul de vizitare va fi 14:00 – 18:00 pentru ziua de vineri, și 11:00 – 18:00, pentru sâmbătă și duminică. Vizitarea se poate face prin prezentarea certificatului verde, cu purtarea măștii și cu limitarea numărului de persoane prezente într-un spațiu expozițional la un moment dat.

Vineri, 1 octombrie

14:00 deschiderea Bienalei Art Encounters 2021, cu transmisiune live

14:00 – 18:00 soft opening: Bienala Art Encounters 2021 (accesul se realizează cu certificat verde, purtarea măștii și este permis accesul unui număr limitat de persoane în fiecare spațiu)

15:00 – Tur ghidat alături de curatoarea Kasia Redzisz și o parte dintre artiștii invitați (Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” și Fundația Art Encounters)

15:00 – Tur ghidat – ISHO Office

16:00 – Manuel Pelmuș, „Permanent Collection”, ongoing action (cu Mihai Mihalcea, sound design Ion Dumitrescu) (Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”) (accesul se realizează cu certificat verde, purtarea măștii, și este permis accesul unui număr limitat de persoane în spațiu)

17:00 – 19:00 soft opening „Aripa Secretă” la Muzeul Național de Artă Timișoara (accesul se realizează cu certificat verde, purtarea măștii, și este permis accesul unui număr limitat de persoane în spațiu)

18:00 Performance – program colateral: VIDEO + RADIO + LIVE (accesul se realizează cu certificat verde, purtarea măștii și este permis accesul unui număr limitat de persoane în spațiu)

Sâmbătă, 2 octombrie

Spațiile expoziționale sunt deschise în intervalul orar 11:00 – 18:00

11:00 Manuel Pelmuș, „Permanent Collection”, ongoing action (cu Mihai Mihalcea, sound design Ion Dumitrescu) (Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”) (accesul se realizează cu certificat verde, purtarea măștii, și este permis accesul unui număr limitat de persoane în spațiu)

12:00 Tur ghidat alături de curatoarea Kasia Redzisz și o parte dintre artiștii invitați (Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” și Fundația Art Encounters)

14:00 Tur ghidat – ISHO Offices, Pavilionul ISHO

16:00 Tur ghidat al expoziției „Aripa secretă” (Muzeul Național de Artă Timișoara)

Duminică, 3 octombrie

Spațiile expoziționale sunt deschise în intervalul orar 11:00 – 18:00

11:00 – 13:00 Soft opening „1+2+3+4 O aniversare, busolă pentru viitor” la Galeria Jecza, în prezența curatorului (accesul se realizează cu certificat verde, mască și este permis accesul unui număr limitat de persoane în spațiu)

14:00 Discuție Bogdan Ghiu și Marcel Tolcea, transmisă online (Muzeul Național de Artă Timișoara)

16:00 Tururi ghidate cu mediatorii bienalei în toate spațiile expoziționale

17:00 Lansarea Catalogului Bienalei Art Encounters 2021, online

În ciuda acestui context, expozițiile Bienalei Art Encounters 2021 invită publicul larg să descopere, atât fizic, cât și online, opere semnate de unii dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani români și internaționali.

Lucrările vor putea fi vizitate până pe 7 noiembrie, iar accesul este gratuit.

Programul de vizitare al expozițiilor este: marți – duminică, între orele 11:00 și 18:00 (Fundația Art Encounters, Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, ISHO Office, Centrul Cultural FABER), 10:00 – 18:00 (Muzeul Național de Artă Timișoara), respectiv luni-sâmbătă, 11:00 –18:00 (Galeria Helios) și luni-vineri, 12:00–18:00 (Institutul Francez din Timișoara).


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *