tsc

Au început înscrierile la rezidența – concurs “The Script Contest”. “Va fi într-un sat unde nu ai semnal la telefon, dar ai liniște pentru procesul creativ.”

foto: Andrada Pavel

The Script Contest a deschis înscrierile pentru cea de-a cincea ediție a rezidenței-concurs, desfășurată între martie și iunie 2021. Proiectul se adresează persoanelor de peste 18 ani, de orice formare profesională, în special tinerilor scenariști și regizori de film din România.

Rezidența-concurs se desfășoară pe o perioadă de patru luni de zile și este împărțită în mai multe etape: apelul de înscrieri pentru proiectele de scurtmetraj, preselecția și anunțarea celor 8 rezidenți finaliști, întâlnirile one-on-one de mentorat cu tutorii ediției și rezidența de 6 zile de la Ferma Cobor.

Participant la The Script Contest, 2020, Ferma Cobor/ foto: Andrada Pavel

Rezidența include timp dedicat scrierii, mese rotunde, proiecții de film, sesiuni de feedback tip peer review, workshop-uri și o nouă serie de întâlniri de mentorat. Ultima etapă constă în prezentarea finală a proiectelor, în fața juriului ediției.

Rezidența este o componentă pe care am introdus-o anul trecut, datorită sprijinului financiar de la AFCN.

Ca informații: durează 6 zile, se întâmplă departe de capitală, la ferma COBOR.

Este un sat unde nu ai semnal la telefon, este foarte izolat de lume, mănânci doar ce produc cei de la fermă. Este o fermă de bio-diversitate, deci totul este bio acolo. Atmosfera este extrem de liniștită.

Din experiența mea personală este metoda perfectă prin care te poți dedica doar procesului tău creativ. Pentru că, dacă ești în oraș, intervin diferite lucruri în programul tău de zi cu zi.

Aici te poți deconecta, aici te poți concentra pe scris, poți să lucrezi la proiectul tău și în același timp, prin programul pe care noi îl dezvoltăm în rezidență, să te îmbogățești ca cineast, dar și povestea pe care o scrii. Pentru că există round-table-uri cu ceilalți rezidenți, își dau feedback între ei.

Participanții la The Script Contest, Ferma Cobor, 2020/ foto: Andrada Pavel
Participanții la The Script Contest, Ferma Cobor, 2020/ foto: Andrada Pavel

Există un masterclass despre cum să îți vinzi sau să îți prezinți un proiect, întâlniri one-on-one cu mentorii ediției, proiecții de film.

Sunt diferite activități în program care completează tot acest timp pe care tu îl ai zi de zi pentru a lucra la scenariul tău.“, spune Laura Mușat, coordonatoarea proiectului.

Din comisia de pre-selecție fac parte: Laura Mușat (producătoare/ fondator ADFR/ coordonator proiect TSC) și Alexandra Safriuc (curatoare/ director artistic ShortsUp). Membrii juriului sunt Andrei Crețulescu (regizor de film), Bianca Oana (producătoare de film) și Alexandru Baciu (scenarist și script doctor), iar în curând vor fi anunțați și cei doi mentori ai ediției.

The Script Contest 2020, Ferma Cobor/ foto: Andrada Pavel

Premiul constă în 3.500LEI, acordați scenaristului câștigător, precum și un grant de până la 6.000EUR destinat producției filmului câștigător, alături de consultanță pe întreaga durată a producției, oferite de casa de producție parteneră –  Castalia Pictures. În plus, studioul de post-producție Avanpost va oferi câștigătorului etapa de colorizare a filmului și livrabilele necesare.

Participanții la The Script Contest, Ferma Cobor, 2020/ foto: Andrada Pavel

Concursul vine într-un context critic pentru cinematografia română. Anul trecut, CNC nu a organizat niciun concurs de scenarii, astfel că inițiativele private devin esențiale mai ales pentru susținerea tinerilor scenariști și regizori.

În industrie cred că situația este ușor dramatică. Dar eu sunt, de fel, un om optimist. Și eu cred că în orice situație tragică poți să găsești ceva bun.

Mai cred că românul, chiar dacă vorbim despre industria de film sau alt domeniu, a fost învățat să se descurce în orice fel de situație. Avem filme absolut extraordinare care au fost făcute pe bani puțini de la CNC, sunt chiar cazuri în care filme minunate nu au luat bani deloc de la CNC.

Cred că se va mișca totul mult mai greu, dar poate asta înseamnă un refresh, cine știe?“, mai spune Laura Mușat.

Laura Mușat, coordonatoare The Script Contest/ foto: Romina Banu
Laura Mușat, coordonatoare The Script Contest/ foto: Romina Banu

Organizată de Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc încă din 2016, TSC a devenit în 2019 singura rezidență – concurs destinată scenariilor de scurtmetraj din România.

Cu fiecare ediție am dezvoltat puțin proiectul, devenind astăzi o rezidență-concurs de scenaristică. Am adus-o mai aproape de un program orientat spre tineri profesioniști din industria cinematografică, dar ea este deschisă către persoanele peste 18 ani, de orice formare profesională. Fiindcă am avut și surprize de-a lungul timpului.“, a declarat Laura Mușat pentru Cultura la dubă.

Anul acesta nu este impusă nicio temă pentru scenarii, însă am întrebat-o pe Laura ce ar trebui să aibă un scenariu pentru a fi considerat bun de către juriul concursului.

În primul rând, este important ca povestea să fie susținută. Iar dacă nu este susținută, atunci înțelegem că este un film experimental, care nu are neapărat un subiect, dar pe care, din scenariul înscris îl poți vizualiza.

Viața scurtmetrajelor este foarte diferită de viața lungmetrajelor. Ele nu aduc un profit niciodată. Sunt mai mult o carte de vizită, care te ajută pe tine ca regizor, scenarist, operator, producător, să ajungi în niște festivaluri și să cunoști niște oameni, potențiali colaboratori.

Și atunci este foarte important ca scenariul respectiv să fie “festival material”. Mi-e foarte greu să îți explic acum ce înseamnă asta, fiindcă fiecare festival în parte caută altceva. Dar cred că un reprezentant al industriei, un cineast, care vede multe filme, merge în festivaluri, citește multe scenarii, poate să intuiască.“, mai spune Laura Mușat.

Înscrierile la The Script Contest sunt deschise între 01.03.2021 și 25.04.2021 și se pot face pe platforma filmfreeway. Taxa de participare este de 10USD. Pe lângă scenariu, participanții trebuie să trimită un sinopsis, biografia și datele de contact. Regulile și criteriile de selecție se regăsesc atât pe filmfreeway, cât și pe website-ul oficial TSC.

Pentru mai multe informații, urmăriți pagina de Facebook și site-ul The Script Contest.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *