Skip to content

Asteroidul B 612, singura librărie pentru copii din București, se închide

Asteroidul B 612, micuța librărie din Cotroceni dedicată copiilor și adolescenților, se închide după 3 ani de existență, a anunțat fondatoarea Ana Sipciu.

Acesta era singurul loc din București care vindea exclusiv cărți pentru cei mici, fără jocuri, ceaiuri, suveniruri și alte obiecte pe care le regăsim în majoritarea librăriilor pentru adulți. Cultura la dubă a spus povestea librăriei AICI.

În anunțul postat pe youtube, Ana Sipciu explică ce a însemnat experiența acestei librării, cu bune și cu rele. Chiar dacă a reușit să creeze o comunitate în jurul Asteroidului, aceasta a vorbit despre dificultățile financiare întâmpinate.

“Noi suntem o librărie mică și nu am vândut decât carte. Dacă există în România o librărie micuță care nu vinde decât carte și o duce bine spre foarte bine, aș vrea să îmi spuneți și mie cum reușește, fiindcă eu nu știu de aici, de pe marginea pieței de carte.

Asteroidul B 612/ foto: Cultura la dubă

Ca să supraviețuim, ar fi trebuit să ne extindem gama de produse cu multe alte lucruri în afară de cărți și, vă spun sincer, eu nu vreau să fac asta. Nu vreau să ajungem un magazin generalist pentru copii, Asteroidul e o planetă de povești și cam asta ar trebui să fie misiunea lui.

Acestea sunt motivele care țin strict de business. Al doilea motiv este contextul socio-economic, sunt prețuri mai mari la orice. Și la cărți sunt prețuri mai mari, s-a scumpit și hârtia, toate editurile suferă din cauza asta și ați văzut și voi că a crescut prețul la carte.

Eu pot să înțeleg 100% familiile care au decis să investească mai puțin în cărți și să vină mai rar în librărie. Când ai foarte multe facturi de plătit, cărțile noi ar putea fi un lux.

Noi am resimțit destul de puternic efectul războiului și al crizei economice în desfășurare.

Al treilea motiv e legat strict de mine, iar acești trei ani au fost o lecție de autocunoaștere, în care mi-am dat seama foarte bine ce îmi place și ce nu îmi place să fac. Îmi plac foarte mult cărțile, poveștile, îmi place să mă văd cu voi, să facem experiențe, căsuța Moșului, activități.

Cutia poștală pentru Moș Crăciun la Asteroidul B 612/ foto: Cultura la dubă

Ce nu îmi place deloc este să car cărți, să le mut de colo colo, să le împachetez, să le vând, să procesez fizic toată această parte de magazin. Iar partea de administrarea a stocurilor nu e deloc simplă. (…)

De cele mai multe ori, antreprenorii pornesc ceva din pasiune, dar pasiunea nu ține de foame, oricât ai vrea. Pasiunea e un combustibil foarte bun pentru început, dar în timp trebuie să adăugăm și combustibil real.”, a explicat Ana Sipciu într-un filmuleț postat ulterior pe facebook.

Librăria Asteroidul B 612 va mai fi deschisă până pe 23 de octombrie, timp în care vizitatorii pot cumpăra cărțile rămase pe stoc.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *