Artiștii ruși se retrag de la Bienala de la Veneția. “Nu este loc pentru artă când civilii mor sub focul rachetelor.”

foto: Marco Cappelletti

Artiștii ruși Alexandra Sukhareva și Kiril Savchenkov nu vor mai reprezenta Rusia la Bienala de la Veneția. De asemenea, curatorul lituanian Raimundas Malašauskas a transmis că nu va mai lucra pentru pavilionul Rusiei la Bienală. Cei trei au luat decizia împreună, în semn de protest față de războiul din Ucraina și arestarea protestatarilor ruși în peste 40 de orașe din Rusia.

Decizia lor a fost transmisă pe conturile personale de instagram. De asemenea, organizatorii Bienalei au decis ca Pavilionul Rusiei să rămână închis în aceste condiții, nu să aleagă alți participanți ruși.

Artistul Kiril Savchenkov a postat următorul mesaj:

“Nu mai e nimic de spus, nu este loc pentru artă atunci când civilii mor sunt focul rachetelor, când cetățenii ucraineni se ascund în adăposturi, când protestatarii ruși sunt reduși la tăcere.

Ca rus, nu voi prezenta munca mea la pavilionul Rusiei la Bienala de la Veneția.”

Curatorul lituanian Raimundas Malašauskas și-a argumentat decizia spunând că “Nu pot să mai ofer consultanță acestui proiect în lumina invaziei militare a Rusiei și bombarea Ucrainei. Acest război este insuportabil din punct de vedere politic și emoțional.

După cum știți, am fost crescut și format în Lituania, pe când aceast era parte din Uniunea Sovietică. Deci am trecut prin dezmembrarea Uniunii Sovietice în 1989, am fost martorul și m-am bucurat de evoluția țării mele din acel moment. Ideea de a ne întoarce sau de a trăi sub un imperiu rus sau oricare alt imperiu este pur și simplu intolerabilă.”

De asemenea, curatorul a transmis că se opune sistemului opresiv din Rusia și că numeroși artiști ruși susțin libertatea de gândire, iar aceștia nu ar trebui îndepărtați de restul lumii din cauza abuzurilor comise de țara lor.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *