Skip to content
unarte protest

Artiștii români vor expune doar 30% dintr-o lucrare originală, în semn de protest față de decizia UNARTE privind drepturile de autor

foto: pixabay

Cazul 101, un spațiu neconvențional de artă contemporană din București, organizează o expoziție manifest, în cadrul căreia vor fi expuse doar bucăți din lucrările artiștilor români. Artiștii sunt invitați să doneze câte o lucrare, iar 30% din ea va fi arătată publicului, în timp ce 70% va fi dăruită Universității Naționale de Arte.

Procentele reprezintă modul în care UNARTE a ales să împartă drepturile de autor cu studenții, în ceea ce privește lucrările acestora, realizate în școală.

Cazul 101 si Nevazutii te invită să participi în campania “Donez si eu pentru UNArte”. Te asteptăm să donezi o lucrare începând de miercuri, 21 aprilie, până vineri, 7 mai, la Atelierele Malmaison, în Calea Plevnei, nr. 137C, între orele 14:00 – 18:00.

O parte din lucrare, în procent de 30%, va fi inclusă într-o expoziție colectivă găzduită de Cazul 101 în data de 8 mai. Restul de 70% va fi donat UNArte în aceeași zi.

OPEN CALL-ul se adresează tuturor artiștilor care contestă noile măsuri abuzive privind drepturile de autor ale studenților din UNArte.
#donezsieupentruunarte
“, se arată în mesajul publicat de Cazul 101.

Printr-o decizie a Senatului universității, UNARTE a transferat drepturile de autor din proprietatea studenților în proprietatea instituției, aceasta având dreptul să obțină 70% din posibile vânzări ulterioare, în timp ce 30% din sumă ar reveni autorului.

Decizia a stârnit puternice controverse în lumea artistică, precum și nemulțumirea studenților.

Cultura la dubă a scris în premieră despre această situație.

Ulterior, ANOSR s-a alăturat studenților UNARTE și a cerut revocarea deciziei, mai ales în contextul în care studenții își plătesc singuri materialele folosite pentru realizarea lucrărilor din timpul facultății.

Azi va avea loc o ședință la UNARTE, în cadrul căreia conducerea va discuta cu reprezentanții studenților pe acest subiect.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *