Mural Albania Tirana Artlords

Artiștii evacuați din Afganistan mulțumesc Albaniei pentru găzduire printr-o pictură murală

foto: Euronews

Câțiva artiști din Afganistan, membri ai grupului Artlords, au pictat un mural în capitala Albaniei, Tirana, pentru a mulțumi autorităților pentru găzduire, după ce au fost forțați să-și evacueze țara de origine odată cu preluarea puterii de către talibani.

Pictura murală a fost realizată de membrii Artlords, o organizație afgană de artiști voluntari, pe o clădire din centrul Tiranei. Lucrarea reprezintă harta Albaniei compusă din mai multe secțiuni – cu referire la caracterul multietnic al Afganistanului – și transportată într-o roabă de un băiat afgan, transmite Euronews.

„Talibanii ne-au distrus lucrările și acum fiecare oraș din lume găzduiește lucrările noastre. Aceasta este una dintre modalitățile prin care îi susținem pe afganii noștri care sunt luați ostatici acasă în Afganistan”, a spus Omaid Sharifi, co-fondatorul Artlords.

62 de membri Artlords sunt încă în Afganistan și doresc să părăsească țara în orice moment. Albania a oferit adăpost pentru aproximativ 2.400 de afgani în hoteluri sau stațiuni turistice.

Mii de afgani care au ajutat guvernul și armata Statelor Unite în timpul războiului de două decenii împotriva talibanilor sunt încă blocați în țară, împreună cu alți mii de membri ai familiilor lor, relatează New York Post.

Odată cu retragerea trupelor americane din Afganistan și preluarea puterii de către talibani, criza economică s-a agravat treptat.

„Din păcate, economia se confruntă cu provocări grave, exacerbate de dependența îndelungată a țării de ajutorul extern, de plecarea donatorilor și a sectorului privat, provocată de preluarea talibanilor, de secetă, de probleme macroeconomice structurale și de pandemia de Covid-19”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, potrivit Bloomberg.

De când talibanii au preluat puterea, accesul Afganistanului la conturile sale din străinătate au fost blocate. Cele peste 9 miliarde de dolari din activele băncii centrale au fost înghețate de SUA, precizează sursa citată anterior.

Potrivit ONU, mai mult de jumătate dintre cei aproape 40 de milioane de locuitori din Afganistan se confruntă cu foamete acută, iar un milion de copii ar putea muri odată cu venirea iernii. De asemenea, până la jumătatea anului 2022, 97% din populația Afganistanului ar putea trăi în sărăcie, față de aproximativ 72% în 2020.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *