Skip to content

Art Safari dedică ediția de anul acesta pictorilor Sabin Bălașa și Gheorghe Petrașcu

Cea de-a șaptea ediţie a Pavilionului de Artă București — Art Safari va avea loc în perioada 11-20 septembrie 2020, la Palatul Pinacotecii București, în condițiile de siguranță cerute prin legea ce reglementează activitatea muzeelor.

Organizatorii au anunțat că această ediție îi va aduce în atenția publicului iubitor de artă pe pictorii Sabin Bălașa și Gheorghe Petrașcu.

Sabin Bălașa, pictor suprarealist, este considerat a fi unul dintre cei mai importanți artiști plastici români contemporani, încadrat de specialiști într-un gen al romantismului cosmic, însă există și o parte a activității sale din perioada comunistă controversată în istoria recentă.

Sabin Bălașa, numit pictorul albastrului infinit, a fost în perioada anilor 70-80 și pictorul preferat al dictatorului Ceușescu și al soției acestuia, Elena Ceaușescu. Astfel, Sabin Bălașa a acceptat să realizeze portretele familiei Ceaușescu pentru sume considerabile, primind chiar și o vilă într-o zonă exclusivistă a Bucureștiului.

Nicolae și Elena Ceaușescu
Pictură realizată de Sabin Bălașa

Despre lucrările pe care le-a realizat pentru familia Ceaușescu, pictorul declara că nu le vede decât ca pe niște lucrări de Sabin Bălașa, nu lucrări pentru Ceaușescu.

Sabin Bălașa s-a născut în anul 1932 în Dobriceni, județul Olt și a decedat în anul 2008 la București.

Printre lucrările sale de excepție se numără și o frescă realizată în Aula „Mihai Eminescu” de la Universitatea A.I Cuza din Iași pentru suma de 200.000 de euro și o pictură murală realizată în sala de lectură a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, pentru care ar fi primit 320.000 de euro.

Pictura murală realizată de Sabin Bălașa la ASE

Gheorghe Petrașcu s-a născut în 1872 la Tecuci și a decedat în anul 1949 la București. Remarcat de pictorul Nicolae Grigorescu, Petrașcu a primit o bursă de studii în străinătate. S-a perfecționat într-un curent artistic definit de un colorit grav, curent pe care l-a adus și în România.

Casă țărănească din Târgoviște, Gheorghe Petrașcu
foto: Artmark

A pictat în special peisaje rurale din România, precum și peisaje din Italia și Franța, iar printre realizările carierei sale se numără trei participări la Bienala de la Veneția, în anii 1924, 1938 și 1940, precum și marele premiu la Expoziția Internațională de la Barcelona în anul 1929 și al Expoziției Internaționale de la Paris în 1937.

Veneția, 1934, Gheorghe Petrașcu

În urma sa au rămas aproximativ 3000 de picturi, precum și numeroase lucrări de grafică. Multe dintre tablourile sale sunt expuse în marile muzee de artă din România și vor fi reunite la Art Safari 2020.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *