Album the killers

Albume din 2020 pe care merită să le asculți

foto: The Killers – Imploding the Mirage

Felul în care ascultăm muzică s-a schimbat și se schimbă constant. Sigur, avem discuri de vinyl, pick-up-ul arată bine în casă, în bibliotecă, ne simțim bine când alegem un disc pe care să îl ascultăm la cină.

Însă, serviciile de streaming sunt principalele surse de muzică. Apple Music și Spotify au niște motorașe semi-inteligente care ne înțeleg gusturile și ne generează sugestii de muzică nouă constant.

Mai mult, aproape toată muzica e lansată concomitent și pe youtube, pentru cei care sunt încă ok cu cele 9000 de reclame dinaintea fiecărui clip pe care dai click.

Noi am strâns o listă a albumelor apărute în 2020, care credeam că ar putea să placă unora dintre voi.

Jessie Ware – What’s Your Pleasure?

Acesta e un album pentru cine crede că muzica disco nu a murit, e încă vie și poți să o asculți fără să pari nostalgic. De fapt, e un album electro-funk, dar să nu ne pierdem în detalii. Îți dă o stare bună, pozitivă, te face să dai din cap și, cine știe, poate chiar să te ridici de la laptop și să dai un pic din șolduri.

Melodia care te convinge: Ooh La La

Bob Dylan – Rough And Rowdy Ways

Bob Dylan uneori lansează o melodie de 17 minute cu o multitudine de referințe istorice și populare, plină de melancolie și de ciudățeniile specifice. Asta este în regulă, nu ar fi normală o lume în care Bob Dylan nu se comportă anormal. Într-un fel ciudat, nu pare un album al unui cântăreț bătrân. Mai degrabă, pare un album contemplativ și melancolic, foarte bun, de altfel.

Melodia care te convinge: Black Rider

Perfume Genius – Set My Heart on Fire Immediately

E un fel de album de poezie contemporană pusă pe muzică. De obicei, asta nu e o rețetă de reușită, dar în cazul acesta, muzica sună foarte bine. Aduce aminte de Procol Harum, Blonde Redhead și puțin Radiohead presărat în compoziție. E o senzație simpatică să deduci influențele unui artist, mai ales când îți plac acele influențe.

Melodia care te convinge: Jason

Jay Electronica – A Written Testimony și Act II: The Patents of Nobility (The Turn)

De ce două albume? Fiindcă sunt conectate și infinit mai relevante ascultate împreună. Primul e lansat la începutul anului și sună excelent, ridicându-se la așteptările fanilor care, într-adevăr, așteaptă un album de la Jay Electronica din 2007.

Al doilea album are o poveste interesantă, care implică un tracklist publicat în urmă cu 7 ani, toate piesele leak-uite pe internet cu o zi înaintea lansării surpriză, condiționată tocmai de acel leak. Jay Electronica e unul din acei artiști învăluiți în mister, fără cont de instagram sau vreo activitate foarte publică, cu un fan-base nu foarte mare, dar foarte loial.

Asemenea lui MF DOOM, Jay Electronica e un rapper apreciat de foarte mulți alți rapperi. Pe bună dreptate, fiindcă cele două albume sunt impecabile, de la instrumentale până la strofele lui Jay-Z pe multe din melodii.

Melodia care te convinge: Shiny Suit Theory

Oneohtrix Point Never – Magic Oneohtrix Point Never

Muzică electronică. Sau electro-pop. O multitudine de sunete arajnate în așa fel încât, fără niciun alt stimul, imaginația începe să se plimbe prin spații diverse. Sunt interesante albumele acestea, nu neapărat toate, însă unele îți dau impresia că nu au nimic accidental în ele, parcă trădează inteligența artistului. E de ascultat, fără îndoială.

Melodia care te convinge: Auto & Allo

Tame Impala – The Slow Rush

Al patrulea album al trupei formată dintr-un singur membru – Kevin Parker. Aproape toată muzica semnată Tame Impala are acel ceva special, unic, care se potrivește și într-un road-trip și în căști, cu atenția îndreptată pe deplin muzicii. O sumedenie de influențe se întrepătrund, uneori în piese perfecte, alteori pur și simplu într-o stare pe care ți-o dă muzica aceasta, inexplicabilă. Recomandarea noastră e o pereche de căști bune pentru albumul acesta, sau un road-trip până la mare și înapoi, pentru a aprecia albumul în totalitate.

Melodia care te convinge: Posthumous Forgiveness

Paul McCartney – McCartney III

Da – a mai scos un album. McCartney III apare la 50 de ani de la primul McCartney și la 40 de ani de la McCartney II. Încă o surpriză plăcută de la un veteran al muzicii. Albumul sună surprinzător de fresh, atipic pentru Paul McCartney, care ne-a obișnuit în ultimii ani cu muzică simplistă, lipsită parcă de coloană vertebrală. Sigur, merită ascultat orice album al lui Paul McCartney cel puțin o dată, pentru a îți forma propria părere. Cine știe – poate îți găsești următoarea obsesie muzicală. Dacă există muzicieni în stare să ne creeze astfel de obsesii, Sir Paul McCartney sigur e unul dintre ei.

Melodia care te convinge: Slidin’


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *