După ce ieri dimineață a anunțat în conferința de presă că statul român va sprijini artiștii independenți rămași fără venituri în această perioadă, Ministerul Muncii a publicat târziu, în noapte, cererile tip care trebuie completate, precum și lista actelor necesare.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii, susținea ieri că procedurile birocratice au fost simplicate la maximum, pentru ca oamenii care aveau venituri din activități independente să poată accesa acești bani cât mai simplu și mai repede.
În realitate, procedura impune niște condiții pe care mulți artiști independenți sau alți freelanceri care au profesii liberale nu le îndeplinesc, prin urmare, nu pot primi banii.
Cea mai importantă condiție este ca, pe lângă cererea tip, declarația pe propria răspundere și un extras de cont, aplicantul care se încadrează la categoria drepturi de autor trebuie să atașeze un contract încheiat în ultimele 3 luni, care să ateste activitatea pe care acesta susține că o desfășura anterior.

Perioada de 3 luni este, însă, extrem de mică și elimină astfel un număr important de persoane care ar fi putut aplica pentru acești bani.
De exemplu, dacă un regizor de film a încheiat un contract pe drepturi de autor pentru un film în luna noiembrie 2019, iar o parte din filmare trebuia să aibă loc în luna martie 2020, urmând ca acesta să încaseze banii după ultima zi de filmare, el nu va putea obține sprijinul de la stat, deși activitatea lui a fost întreruptă de criza coronavirus și nu a mai putut încasa banii la finalul proiectului. Situația se aplică oricărui artist din echipa de filmare, care lucra pe drepturi de autor.
În plus, suma anunțată ieri de reprezentanții ministerului Muncii – 4.072 de lei, reprezentând 75% din salariu mediu brut pe economie, va fi impozitată și din ea vor fi plătite asigurările de sănătate, astfel că, într-un final, freelancerii nu vor primi mai mult de 2.300 lei/lună.
Cât despre freelancerii care au lucrat pe covenții de prestări servicii persoană fizică, ei vor completa documentele de la categoria personalul încadrat în muncă la un angajator prin altă modalitate prevăzută de lege.
Toate documentele necesare și condițiile cerute, în funcție de categoria din care faceți parte, pot fi găsite AICI.
De asemenea, dacă aveți nelămuriri, vă recomandăm să sunați la unul dintre numerele de telefon afișate pe site-ul instituției abilitate.