Skip to content

Academia Regală de Arte din Marea Britanie trebuie să aleagă între o sculptură de Michelangelo și concedierea a 150 de oameni

Academia Regală de Arte din Marea Britanie, instituție fondată printr-un act personal al Regelui George al III-lea în urmă cu mai bine de 250 de ani, întâmpină probleme financiare majore.

De aceea, conducerea ei este pusă în fața unei situații fără precedent: să concedieze aproximativ 150 de angajați sau să vândă singura lucrare a lui Michelangelo aflată pe teritoriul Regatului Unit, „Taddei Tondo”?

Instituția nu primește finanțare din partea statului, ci se bazează exclusiv pe câștigurile obținute din vânzarea biletelor și a abonamentelor, donații sau organizarea de evenimente.

În contextul pandemiei, toate aceste surse au fost grav afectate, iar veniturile Academiei Regale, deja volatile, au scăzut cu aproximativ 75%. De aceea, conducerea a anunțat 150 de concedieri.

Academia Regală de Arte din Londra/ foto: royalacademy.org.uk

Dorind să salveze locurile de muncă, un grup de academicieni susține acum că vânzarea sculpturii lui Michelangelo ar putea rezolva problemele financiare ale instituției. Un argument în plus pentru o astfel de decizie ar fi tocmai faptul că opera reprezintă o „anomalie” în colecția Academiei Regale și s-ar potrivi mai bine într-o galerie mai mare, cum ar fi National Gallery din Londra.

Povestea sculpturii Taddei Tondo

Sculptura în marmură a fost realizată de Michelangelo între 1504 -1505 și îi înfățișează pe Fecioara Maria, pruncul Iisus și Sfântul Ioan Botezătorul copil. Iar simbolistica religioasă devine cu atât mai importantă în acest context, în care arta ar putea salva 150 de oameni de la concediere, în plină criză financiară.

Numele Taddei vine de la cel care a comandat-o, un negustor de stofe foarte bogat, Taddeo Taddei, iar Tondo este un termen folosit în Renaștere pentru lucrările de artă cu formă circulară.

În ciuda faptului că este neterminată, sculptura lui Michelangelo este considerată de specialiștii în artă una dintre cele mai frumoase din lume.

Ea a stat în Casa Taddei din Florența până la începutul anilor 1800, iar odată cu moartea ultimei sale proprietare, în 1829, lucrarea a ajuns în posesia Academiei Regale de Arte din Londra.

Comitetul executiv, în frunte cu președintele instituției, Rebecca Salter, nu este de acord cu propunerea academicienilor: „Este de datoria noastră să apărăm colecția permanentă pentru ca generația actuală și cele viitoare să se bucure de ea.”

Taddei Tondo/ foto: royalacademy.org.uk

În 2017, publicația Art Newspaper a estimat că prețul sculpturii „Taddei Tondo” s-ar ridica la aproximativ 100 de milioane de lire sterline. Valoarea exactă a acesteia nu este, însă, cunoscută.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *