Skip to content

A murit fotograful Ioan Matei Agapi, protagonistul filmului documentar Timebox

foto: Timebox Documentary/ Facebook

Fotograful Ioan Matei Agapi, cunoscut în special pentru documentarea fotografică a Iașiului în perioada comunistă, a încetat din viață – a anunțat fiica sa, regizoarea filmului documentar Timebox.

Filmul Timebox l-a arătat publicului pe fotograful Agapi, supus presiunii primăriei ieșene de a părăsi locuința în care avea o uriașă arhivă fotografică. De atunci, fiica sa, Nora Agapi, s-a străduit să obțină pentru acesta un spațiu în care fotografiile sale să fie conservate și expuse apoi publicului.

Nora Agapi a anunțat cu durere în suflet că tatăl său a murit fără a își putea vedea arhiva în siguranță.

“Conștient și tacticos, a păstrat cu minuțioziate mii de povești în imagini pentru generațiile viitoare. Avea o mare încredere în oamenii tineri și se alia mereu cu cei cu gândirea liberă și necoruptă. Un om care fascina pe toți atunci când vorbea, harul de povestitor și pedagog i-a influiențat pe mulți de-a lungul timpului.”, a scris aceasta.

Ioan Matei Agapi. L-am pierdut pe cel mai bun prieten al meu. Tata, omul cel mai minunat… Tata nu mai e. Dar el…

Publicată de Timebox Documentary pe Joi, 27 august 2020

Timp de 50 de ani, documentaristul și fotograful Ioan Agapi a creat, arhivat și colecționat fotografii, filme și aparate foto. Printre documentele acestuia sunt și imagini unice cu cuplul dictatorial Ceaușescu, în vizitele la Iași.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *