Skip to content

A murit artistul Ion Bârlădeanu, protagonistul filmului “Lumea văzută de Ion B.”, regizat de Alexander Nanau

foto: Cornel Brad/ Oameni.Putere.România

Artistul Ion Bârlădeanu s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani. Acesta trăia în ghena unei scări de bloc din București și a fost descoperit de galeristul Dan Popescu în 2007.

Ion Bârlădeanu era apreciat în special pentru realizarea de colaje, iar povestea sa a fost făcută cunoscută în toată lumea de către regizorul Alexander Nanau, prin filmul documentar Lumea văzută de Ion B.

La 62 de ani, artistul a avut parte de prima sa expoziție, iar în 2010 a expus la Paris, unde a cunoscut-o pe Angelina Jolie, prin intermediul lui Nanau.

Mai multe vedete de la Hollywood i-au cumpărat lucrările, însă, în ciuda evoluției pe piața artei, Ion Bârlădeanu a continuat să ducă o viață la limita existenței și s-a confruntat cu dependența de alcool.

Conform volumului Oameni.Putere.România.:

“Ion Bârlădeanu avea șapte clase primare și două trimestre la Școala Populară de Artă. A lucrat ca tăietor de stuf, docher în portul Constanța, gropar la Cimitirul „Sf. Vineri” din București, tăietor la gater, pietrar la Trustul de Construcții „Carpați”, pictor de biserică într-o comună de lângă București și paznic la Casa Poporului, construcția megalomanică a dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Ion Bârlădeanu a făcut trei luni de detenție pentru „parazitism social”.

După 1989 a trăit pe străzi, având ca sursă de venit selectarea deșeurilor menajere și micile servicii oferite locatarilor din blocul din București în care își găsise refugiul la ghena de gunoi.

În 2009 a fost subiectul principal al filmului documentar “Lumea văzută de Ion B.” care a obținut Premiul „Emmy International” la categoria “Arts Programming”.

Tot în 2009, Ion Bârlădeanu a expus la Basel, Elveția și Londra.

Lucrările sale au fost expuse ulterior și vândute în galerii de artă internaționale, alături de artiști consacrați și au fost achiziționate de iubitori de artă contemporană, colecționari privați sau muzee.

A inspirat de-a lungul timpului mai multe proiecte culturale, ajungând personaj de carte, film și ilustrații grafice. Ion Bârlădeanu a fost considerat un talent artistic nativ excepțional. Este celebru. A fost, până astăzi, sărac.”


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *