adina nanu

A murit Adina Nanu, unul dintre cei mai importanți istorici de artă din România

foto: Sorin Nainer/ Fundația Calea Victoriei

Adina Nanu, critic și istoric de artă, autoare de cărți și profesor universitar, s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani.

Adina Nanu și-a dedicat peste 50 de ani din viață studiului istoriei costumelor, organizând expoziții tematice și publicând peste 30 de cărți de specialitate. Avea și una dintre cele mai mari colecții private de costume de epocă, din România.

A predat cursuri de istoria artei universale, cursuri speciale de istoria picturii, a sculpturii și artelor decorative și primele cursuri de istoria și teoria costumului din România, la secţia de scenografie, apoi și la secţia de creaţie vestimentară – modă, la a cărei înfiinţare și organizare a participat. 

Din 1994 a predat și la Universitatea Naţională de artă Teatrală si Cinematografică din Bucuresti cursuri de Educaţie vizuală si de Stiluri în costum si decor, în primii ani pentru catedra de regie de teatru, apoi si pentru nou înfiinţata secţie de scenografie, cât si pentru coregrafie si teatrologie.

Din 1975 a fost membră INSEA – International Society for Education through Art (UNESCO), iar după 1990 iniţiator si presedinte al filialei din România.

A fost căsătorită cu Rareș Popp, medic chirurg, fiul pictorului Sabin Popp și al sculptoriţei Theodora Cernat Popp, bună prietenă cu pictorița Olga Greceanu, care i-a lăsat Adinei Nanu manuscrisele sale, după cum aceasta povestea într-un interviu pentru Știrile PRO TV, din 2016.

Fiica sa, Rucsandra Unda Popp, este sefa catedrei de Modă din Universitatea Naţională de Arte din Bucuresti.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *