Skip to content

A început Săptămâna Filmului Maghiar la București

În perioada 7-14 noiembrie 2021 are loc a 15-a ediție a Săptămânii Filmului Maghiar (SFM). Ajuns la a 15-a ediție, SFM oferă publicului o imagine amplă asupra cinematografiei maghiare și aduce la București cele mai noi producţii.

Începând de azi, 8 noiembrie, timp de șapte zile, filmele maghiare vor fi proiectate la Cinema Muzeul Țăranului. Publicul va putea vedea lungmetraje care au avut premiera internațională în ultimul an și au obținut premii prestigioase la festivaluri internaționale.

Noul lungmetraj al regizoarei Enyedi Ildikó, Povestea soției mele, va fi filmul de deschidere al acestei ediții, film al cărui premieră internațională a avut loc la Cannes anul acesta.

În premieră va putea fi vizionat primul lungmetraj al Cristinei Groșan, Cele mai bune lucruri te fac să bocești, regizoare care activează de mulți ani pe scena cinematografiei din Ungaria. Cristina Groșan va fi prezentă la București la proiecția filmului și va dialoga despre debutul ei în lungmetraj cu publicul.

Un al debutul în lungmetraj va avea premiera în cadrul SFM, filmul Râpa al regizorului Krasznahorkai Balázs, al cărui protagonist este actorul Molnár Levente.

După film, production manager-ul de la filmări, Tofán Zsolt și set designer-ul locațiilor de filmări din România, Raluca Pascu, vor povesti despre filmările din Munții Maramureșului.

Cel mai nou film regizat de  Herendi Gábor, Toxikoma, va fi proiectat în cadrul SFM. Acesta este și cel mai vizionat film maghiar din acest an.

Săptămâna Filmului Maghiar se va încheia cu o comedie romantică intitulată Frișcă, filmul fiind tot un debut în lungmetraj, al regizoarei Lakos Nóra. Filmul va fi urmat de un cine-concert susținut de Barabás Lőrinc Quartet, care va interpreta acorduri de pop, jazz instrumental, world music şi chiar muzică clasică pe un fundal de imagini oferite de scene de viață din anii ’60-’70 din Budapesta, intitulată Budapest retro. Cunoscutul trompetist de jazz, Barabás Lőrinc este pentru prima dată prezent la București.

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti îl găsiți aici.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *