A 17-a ediție a One World Romania a început aseară, cu proiecția filmului Moartea lui Iosif Zagor, regia Adi Dohotaru.
Tema de anul acesta este „Alege!”, fie că vorbim despre alegeri individuale, fie despre comunități (LGBTQ+, fermieri, mineri, freelanceri, politicieni, societatea civilă) într-o gamă largă de contexte actuale: război și conflicte, impactul inteligenței artificiale, mercantilizarea și exploatarea avidă a resurselor naturale, abuzuri de putere, lupta pentru drepturile muncitorilor, criza climatică, coexistența laică și religioasă, discriminarea etnică, de gen sau de clasă și privarea de drepturi, insecuritatea socio-economică și geopolitică.
Festivalul se desfășoară în București până pe 14 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Union, Cinema Muzeul Țăranului și Centrul Ceh. O parte din filmele din selecție se vor putea vedea ulterior și în cadrul ediției online a festivalului, accesibilă în toată țara, între 15 și 25 aprilie.
Ediția de anul acesta readuce pe ecrane o favorită a publicului festivalului: secțiunea care recuperează din cinematografia documentară de dinainte de Revoluție, SAHIA VINTAGE.
Continuă anul acesta și programul Adoptă un documentar, prin care reprezentanți ai unor ONG-uri active din România împărtășesc cu comunitățile lor filme care sunt pe teme similare celor pentru care luptă. În 2024, spațiul pe care festivalul îl acordă societății civile se mărește cu ocazia primei ediții a programului Zilele Liceenilor, care cuprinde și un târg de voluntariat activ, dedicat tinerilor, la care participă 7 ONG-uri din România.
Invitați ai OWR17
Agniia Galdanova (Rusia), Agnès Perrais (Franța), Boubacar Sangaré (Burkina Faso), Bronte Stahl (SUA), Daniel Kötter (Germania), Elios Levy (Franța), Gergő Somogyvári (Ungaria), Goran Dević (Croația), Kumjana Novakova (Bosnia și Herțegovina), Maciek Hamela (Polonia), Natan Castay (Belgia), Rebecca Hirneise (Germania/Austria), Viera Čákanyová (Slovacia) sunt invitații de anul acesta care vor fi prezenți la Q&A-uri cu publicul după proiecțiile filmelor lor.
Regizorului Eyal Sivan (Israel/Franța) îi este dedicată o retrospectivă între 8 și 12 aprilie, care se va încheia cu un masterclass dedicat eticii în documentare și felului în care putem lucra cu memoria (13 aprilie), iar artista vizuală Maryam Tafakory (Iran/UK) va susține două performance-uri live în timpul retrospectivei dedicate scurtmetrajelor sale în primul weekend al festivalului, 6-7 aprilie.
Invitații români de anul acesta sunt Alexandra Diaconu și Lucia Chicoș, regizoarele filmului „Where I Am Now”, Adi Dohotaru, regizorul filmului de deschidere „Moartea lui Iosif Zagor”, și Adina Brădeanu, curatoarea secțiunii Sahia Vintage.
BILET INDIVIDUAL – 20 lei
BILET INDIVIDUAL redus (elevi, studenți, seniori) – 15 lei
ABONAMENT GENERAL – 150 lei
ABONAMENT GENERAL redus (elevi, studenți, seniori) – 120 lei
ABONAMENT ONLINE – 80 lei
ABONAMENT FULL FESTIVAL (offline + online) – 200 lei
ABONAMENT FULL FESTIVAL redus (elevi, studenți, seniori) – 150 lei
ABONAMENT 5 INTRĂRI – 80 RON
ABONAMENT 5 INTRĂRI REDUS (elevi, studenți, seniori) – 60 RON