A început expoziția dedicată pictorului român Victor Brauner la Muzeul de Artă Modernă din Paris

Muzeul de Artă Modernă din Paris îi dedică o expoziție pictorului suprarealist de origine română Victor Brauner. Este vorba despre prima retrospectivă realizată în capitala franceză, după cea din 1972. Iar publicația Le Monde a realizat recent un material amplu despre universul interior al lui Victor Brauner.

Inițial, expoziția de anul acesta fusese programată între 24 aprilie și 16 august, dar a fost amânată din cauza restricțiilor impuse odată cu pandemia de coronavirus. Pe 18 septembrie și-a deschis, în sfârșit, porțile și poate fi vizitată până pe 10 ianuarie 2021.

Prezentată sub titlul „Je suis le rêve. Je suis l’inspiration” (Eu sunt visul. Eu sunt inspirația), monografia aduce în prim-plan peste 80 de opere, picturi și desene ale artistului.

Imaginea centrală a expoziției Brauner de la Paris/ foto: Jean-Louis Losi
Imaginea centrală a expoziției Brauner de la Paris/ foto: Jean-Louis Losi

Organizarea este cronologică și cuprinde șapte părți: Tinerețea petrecută în România (1920-1923); Paris, întâlnirea cu universul suprarealist (1925-1932); Aventura suprarealistă (1933-1939); „Frontierele negre” ale războiului (1939-1945); “În jurul conglomerului” (1941-1945); După război (1946-1948); Dincolo de suprarealism (1949-1965).

Astfel, vizitatorii pot explora diferitele influențe artistice care au marcat creația brauniană, trecând de la experimentele expresioniste și dadaiste din anii ‘20 la oniricul ca formă de eliberare din anii ’30, și, în final, la suprarealismul francez.

Victor Brauner s-a născut la Piatra-Neamț în anul 1903 și a decedat la Paris, în 1966.

Lucrare realizată de Victor Brauner
Lucrare realizată de Victor Brauner

El se numără printre artiștii plastici cei mai valoroși ai României, țară în care a fondat și revista avangardistă 75 HP, alături de scriitorul Ilarie Voronca.

În 1930, s-a stabilit la Paris și a devenit unul dintre liderii mișcării avangardiste din Franța. Tot acolo l-a cunoscut și pe Constantin Brâncuși, care l-a inițiat în arta fotografică.

Spre deosebire de alți contemporani ai săi, cum ar fi Yves Tanguy sau René Magritte, Victor Brauner se distinge prin faptul că nu se mulțumește cu repetițiile, ci își asumă în permanență riscuri, se arată interesat de științe oculte și erotism și creează constant tehnici și forme de exprimare noi.

Lucrare realizată de Victor Brauner
Lucrare realizată de Victor Brauner

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, statutul de evreu îl forțează să se ascundă în sudul Franței și, din lipsă de resurse financiare, creează colaje din diverse materiale, cum ar fi lemn, textile, piatră sau ceară de albine.

În perioada postbelică, sub semnul libertății recâștigate, artistul își construiește o operă inspirată de cărțile de Tarot, hieroglifele egiptene și arta veche din Mexic, fără a neglija angoasele provocate de evenimentele din jur.

De altfel, în carnetele cu însemnări personale dezvăluie și cheia de interpretare a lucrărilor lui: „Fiecare tablou pe care-l fac este proiectat din cele mai adânci izvoare ale neliniștii mele.”


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *