Skip to content

A fost deschis Muzeul Mühle, o expoziție dedicată familiei de florari care furniza flori marilor case regale din Europa

Cel mai așteptat eveniment organizat în cadrul Săptămânii Heritage of Timișoara (HoT: Week) a avut loc în această seară, în ciuda ploii: deschiderea Muzeului Mühle. Iar oamenii au stat la coadă să vadă expoziția temporară dedicată celei mai cunoscute familii de florari din Banat.

Familia Mühle este cea care i-a adus Timișoarei titlul de „Oraș al Rozelor” și care a distribuit florile crescute aici către o multitudine de familii regale din Europa.

Wilhelm Mühle, dar și fiul său, Arpad, au lăsat în urma lor o moștenire importantă, care nu este, însă, coagulată într-un singur spațiu. Astfel, Heritage of Timișoara a luat inițiativa de a aduna documentele și obiectele disponibile care au o legătură directă cu familia de florari.

foto: Anitta Pelin/ Cultura la dubă

„Primul gând al acestei expoziții a pornit anul trecut, în ediția HoT: Elisabetin, când Andrei Puică, unul dintre ilustratorii cu care colaborăm, a ales să deseneze Casa Mühle. Anul acesta, în ediția Cetate, a ales ca primă ilustrație Casa cu flori – fostul magazin al familiei Mühle.

Începea deja să se lege o poveste mai amplă decât o simplă ilustrație. A realizat apoi și cea de-a treia ilustrație, un parc tematic – Mühleland – care conține elemente din viața familiei (casele în care au locuit sau magazinele lor), dar și elemente din contemporanitate”, spune Mihai Moldovan, coordonatorul proiectului.

foto: Anitta Pelin/ Cultura la dubă
foto: Anitta Pelin/ Cultura la dubă

La această inițiativă s-au alăturat mai mulți parteneri, care au oferit artefacte originale, cărți, vederi sau cărți poștale vechi, care surprind elemente ale familiei.

„Le-am pus pe toate într-un singur spațiu, cu un concept curatorial. Este un prim demers și am dori să crească această poveste a familiei Mühle. E important ca timișorenii să vadă expoziția, pentru a-și cunoaște moștenirea culturală, povestea orașului în care trăiesc.”, adaugă Mihai Moldovan.

foto: Anitta Pelin/ Cultura la dubă

Deschiderea a fost precedată de un tur ghidat al obiectivelor din oraș, care au legătură cu familia de florari. Cu ocazia acestui eveniment, grupul de artiști Psihodrom a creat o coloană sonoră specială pentru Muzeul Mühle, care a putut fi ascultată după vernisaj.

foto: Anitta Pelin/ Cultura la dubă

HoT Week, proiect organziat de Asociația Prin Banat, continuă cu încă trei zile de evenimente dedicate fondului construit și poveștilor uitate ale Timișoarei, iar expoziția dedicată familiei Mühle poate fi vizitată până în 24 octombrie, la Casa cu Iederă.

Din păcate, adevarata casă a familiei Mühle se află în paragină și, deși au avut loc proteste ale societății civile, pentru salvarea ei, autoritățile locale nu au luat, deocamdată, nicio măsură pentru consolidarea și restaurarea imobilului, în care ar putea fi deschis un muzeu permanent.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *