5 filme de văzut la finalul anului 2021

foto: The Hand of God

Statisticile oferite de platformele de streaming arată că în luna decembrie se înregistrează cel mai mare consum de filme online.

Știm că în aceste zile cu toții petrecem ore în șir pe Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi sau alte platforme disponibile în România, dar în același timp e o perioadă bună de mers la cinema, dacă aveți certificat verde, fiindcă sălile sunt destul de goale și vă puteți bucura de film în liniște.

Noi am ales să vă recomandăm 5 filme care merită văzute zilele acestea, fie online, fie la cinematograf.

  1. The Hand of God

În funtea listei nu putea fi decât unul dintre cele mai frumoase filme ale acestui an, regizat de Paolo Sorrentino – The Hand of God.

Recent lansat pe Netflix, în luna decembrie, The Hand of God este o capodoperă care te poate face să visezi la frumusețea Italiei, să râzi, să fii nostalgic cu privire la bucuria și spectacolul fotbalului de altădată, dar și să te simți compleșit de tristețe.

Filmul este inspirat chiar din viața regizorului și arată fragmente din adolescența sa, petrecută în inima culturii napoletane, de la reuniuni de familie, la momentul sosirii lui Maradona la Napoli sau la motivul pentru care Sorrentino s-a decis să devină regizor.

Numele filmului este inspirat, desigur, de supranumele primit de Diego Armando Maradona, după ce acesta a înscris un gol cu mâna, la Campionatul Mondial de Fotbal din 1986, împotriva Angliei, în sferturile de finală – La mano de Dios (The Hand of God).

Cu acest film, Paolo Sorrentino marchează încă o dată cinematografia mondială, după performanțele obținute cu La grande bellezza și Youth.

De altfel, The Hand of God a primit mai multe nominalizări la Premiile Academiei Europene de Film și este pe lista scurtă pentru Oscaruri, la categoria cel mai bun film străin.

Așa că dacă nu l-ați văzut deja, noi credem că ar trebui să fie primul pe lista voastră.

2. Spencer

Despre viața prințesei Diana a Marii Britanii s-au scris nenumărate scenarii de film și cărți, povestea sa tragică fiind cel mai controversat episod din istoria recentă a familiei regale britanice.

Spencer ne-o arată pe Diana în pragul agoniei, în timpul unui Crăciun petrecut în mijlocul familiei regale la domeniul Sandringham. Este un portret poetic, cu o imagine superbă, al unei prințese sufocate de prizonieratul regalității, în căutarea libertății de altădată și a normalității.

Este probabil și cel mai important rol jucat de actrița americană Kristen Stewart, în încercarea sa de a se desprinde de asocierea cu filmele Twilight, care au făcut-o celebră.

De altfel, criticii celor mai mari publicații de specialitate au apreciat prestația acesteia în rolul prințesei Diana și este considerată una dintre favoritele la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal.

La frumusețea filmului, muzica are o contribuție esențială. Coloana sonoră este compusă de muzicianul britanic Jonny Greenwood, membru al formației Radiohead.

Filmul e în cinematografe zilele aceastea și chiar merită văzut în sala de cinema.

3. The Power of the dog

Este considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului, de publicații precum The New York Times sau Variety. Actorul Benedict Cumberbatch are o prestație impresionantă, la fel și actrița Kirsten Dunst.

Spune o poveste inspirată dintr-un roman scris în anul 1967, cu același titlu, despre o familie de fermieri înstăriți din Montana, care îi are în centru pe doi frați, Phil și George. Filmul atinge teme precum alcoolismul, homosexualitatea, depresia sau gelozia.

Filmul are 7 nominalizări la Globurile de Aur și e unul dintre favoritele la Premiile Oscar.

Poate fi văzut pe Netflix.

4. King Richard

Dacă îți place tenisul și vrei să afli mai multe despre traseul surorilor Williams, atunci sigur vei savura acest film.

În centrul poveștii se află tatăl surorilor Williams, poreclit King Richard, cel care le-a dus pe fiicele sale la tenis și le-a antrenat singur în primii ani, având pentru ele un plan de carieră încă dinainte de nașterea lor.

Rolul principal este interpretat de Will Smith, nominalizat și el la Globurile de Aur. Filmul este inspirat din povești reale, filmări de arhivă cu familia Williams și se concentrează, de asemenea, pe începutul carierei lui Venus Williams.

King Richard nu este o capodoperă cinematografică, ci un film american ușor de urmărit, într-o seară în care îți dorești relaxare. Se află zilele acestea în cinematografe.

5.Titane

Este câștigătorul Palme d’Or la Cannes în 2021, iar acesta ar trebui să fie un argument suficient pentru a vă determina să îl vedeți. Însă trebuie precizat că nu l-am recomanda oricui. Nu pentru că nu este un film bun, ci pentru că are o violență ieșită din comun, sufocantă, greu de privit.

Titane e unul dintre acele filme pe care nu le vei uita niciodată, o poveste în care violența și sexualitatea se îmbină. Titane este despre traume și felul în care ele ne pot transforma viața, dar și despre nevoia de iubire.

Actrița Agathe Rousselle, model de carieră și jurnalist la o publicație pentru femei, e considerată o revelație a cinemaului francez, după ce face un rol impresionant în Titane. De altfel, a fost și nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film.

Titane e disponibil în cinematografe sau pe Mubi.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *