35 de ani de la Live Aid, ziua în care muzica a acoperit Planeta Albastră

foto: Georges De Keerle/Getty Images

Live Aid – concertul maraton, de 16 ore, organizat pe două scene ale lumii: Stadionul Wembley din Londra și Stadionul JFK din Philadelphia, SUA a avut loc pe 13 iulie 1985 și a reprezentat atât cea mai valoroasă reuniune a unor muzicieni pe aceleași scene, cât și primul exemplu prin care muzica a arătat că poate schimba realmente lumea.

150.000 de spectatori au avut șansa de a trăi live acea zi fantastică, în timp ce în fața televizoarelor s-au aflat aproape 2 miliarde de oameni din 150 de țări, adică 40% din populația lumii la vremea respectivă, Live Aid reprezentând una dintre cele mai urmărite transmisiuni din istoria televiziunii.

În numele scopului caritabil, de a eradica foamea din Etiopia, s-au strâns donații în valoare totală de 150 de milioane de lire sterline, prin intermediul a 300 de linii telefonice puse la dispoziție de BBC.

Cei care au gândit acest eveniment au fost Bob Geldof, un muzician irlandez și Midge Ure, un muzician scoțian. Împreună au compus single-ul “Do they know it’s Christmas”, tot pentru ajutorarea copiilor din Etiopia. Iar succesul melodiei le-a dat ideea de a îl continua cu un concert live.

La impactul global al evenimentului au contribuit decisiv niște imagini difuzate de BBC în 1984, prin care lumea întreagă vedea pentru prima dată cum copiii mor de foame în Africa.

Dincolo de scopul social, Live Aid rămâne, însă, în istorie drept una dintre cele mai strălucite demonstrații muzicale.

Pe lineup-ul de la Londra s-au aflat nume precum Elvis Costello, Sade, Sting, Paul Young, U2, Dire Straits, Queen, David Bowie, The Who, Elton John și Paul McCartney.

În timp ce la Philadelphia, în paralel, au urcat pe scenă Joan Baez, Run -D.M.C., Bryan Adams, Pretenders, Carlos Santana, Madonna, The Cars, Eric Clapton, Phil Collins, Led Zeppelin, Mick Jagger, Tina Turner sau Bob Dylan.

Dar concertul emblematic pentru Live Aid a fost cel oferit de Queen. Trupa a fost introdusă pe scenă cu invitația “Her Majesty”, iar performanța a fost una cu adevărat regală, fiind considerată până în prezent unul dintre cele mai bune concerte ale tuturor timpurilor.

La concertul de pe Wembley au asistat și Prințesa Diana și Prințul Charles.

Aproape de finalul serii de la Londra a avut loc un alt moment istoric, oferit de Paul McCartney, care a interpretat Let it be. Spre finalul piesei i s-au alăturat pe scenă David Bowie, Bob Geldof, Alison Moyet și Pete Townshend, chitarist și lider al trupei The Who.

Iar sfârșitul a fost punctat de toți artiștii participanți, care au interpretat pe scenă hit-ul de la care pornise întreaga idee a evenimentului – Do they know it’s Christmas. Lor li s-a alăturat și George Michael.

În timp ce la Philadelphia seara s-a încheiat cu melodia We are the World, interpretată de Lionel Richie, Tina Turner, Cher, Bob Dylan și ceilalți artiști prezenți, marele absent a zilei fiind Michael Jackson, cel care a și compus piesa, alături de Lionel Richie.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *