Skip to content
Statui Toscana

24 de statui de bronz din Roma Antică au fost descoperite în Toscana

foto: Ministero della Cultura

O echipă de arheologi care făcea săpături la băile termale din San Casciano dei Bagni, o localitate din provincia italiană Siena, a descoperit o colecție „excepțională” de 24 de statui de bronz datând din Roma Antică, informează The Guardian. Statuile, foarte bine conservate în ciuda vechimii de circa 2.300 de ani, au fost catalogate drept cea mai importantă descoperire de acest fel din ultimele cinci decenii.

Colecția include întruchipări ale mai multor zeități greco-romane, printre care Hygeia, zeița sănătății, sau Apollo, zeul luminii și al artelor. Primele analize arată că statuile aparțineau cel mai probabil unor familii de elită din comunitățile de etrusci și romani de la acea vreme – un indiciu este chiar faptul că au fost făcute din bronz, nu din teracotă, ca lucrările tipice zonei.

Statuie din colecția descoperită în Toscana
Statuie din colecția descoperită în Toscana/ foto: Jacopo Tabolli/Universita per Stranieri di Siena/EPA

Statuile decorau un sanctuar și au fost scufundate în apele termale ca parte a unui ritual, după cum a declarat Jacopo Tabolli, coordonatorul proiectului arheologic și lector la Universita per Stranieri di Siena, pentru publicația Reuters.

Când au fost găsite, erau acoperite cu aproape 6.000 de monede din bronz, aur și argint. Apele calde și nămoloase în care au fost scufundate le-au ajutat să se mențină într-o formă aproape identică cu cea originală, a mai spus Tabolli.

Ministerul Culturii din Italia a transmis că cele 24 de statui vor fi restaurate și apoi expuse într-un muzeu nou din San Casciano. Tot acolo ar trebui să se deschidă curând și un parc arheologic.

Statuie din colecția descoperită în Toscana
Statuie din colecția descoperită în Toscana/ foto: Jacopo Tabolli/Universita per Stranieri di Siena/EPA

Băile termale din San Casciano dei Bagni au fost construite de etrusci (civilizație stabilită în special în regiunile Toscana și Umbria ale Italiei de astăzi) în jurul secolului al III-lea î.Hr. De-a lungul timpului, au devenit tot mai opulente și au atras inclusiv împărați pentru beneficiile terapeutice pe care le aduceau.

Perioada din care datează statuile descoperite acolo a fost însă una marcată de conflicte din cauza tranziției de la dominația etruscă la cea romană. În acest context, băile erau considerate un spațiu sigur, al păcii dintre civilizații.

Situl arheologic unde au fost descoperite statuile
Situl arheologic unde au fost descoperite statuile/ foto: Ministero della Cultura via REUTERS

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează