18.000 de ruși care activează în cultură cer guvernului lor să oprească războiul din Ucraina

foto: Berliner Philharmoniker

18.000 de artiști și lucrători din sectorul cultural din Rusia au semnat o petiție prin care cer guvernului rus să oprească invazia militară asupra Ucrainei. Unii dintre artiștii ruși, chiar nume celebre, și-au exprimat public poziția anti-război. Însă este vorba în special despre artiști care locuiesc în occident.

Lista celor 18.000 este secretă pentru protejarea identității celor care trăiesc în Rusia, mai ales că un decret promulgat recent interzice rușilor să folosească termenii “război” sau “invazie” și îi obligă să se refere la acțiunile Rusiei în Ucraina ca la o “operațiune militară specială”. În caz contrar, ei riscă să fie considerați trădători de țară, conform legii.

Printre numele cunoscute care condamnă războiul se numără dirijorul Filarmonicii din Berlin, Kiril Petrenko și pianistul Evgeny Kissin.

Atacul odios al lui Putin față de Ucraina, care încalcă legea internațională, este un cuțit în spatele unei lumi pacifiste. Este, de asemenea, un atac asupra artelor care, așa cum știm, unesc orice granițe.”, a transmis Petrenko într-o declarație publicată pe site-ul Filarmonicii din Berlin.

Iar pianistul rus Evgeny Kissin a publicat un video denumit “Notă de protest”, în care se arată împotriva războiului. Acesta se alătură astfel unei inițiative care aduce laolaltă mai multe voci care condamnă acțiunile ilegale ale Rusiei încă dinainte declanșării războiului.

“Războiul înseamnă mereu suferință, lacrimi, sânge și moartea a mii, dacă nu milioane de oameni.

Evgeny Kissin/ foto: warnerclassics.com

Cândva, după cum toți știm, criminalii naziști care au început războiul în Europa și-au luat viețile dizgrațioase sau și le-au terminat în închisori, după procesul de la Nuremberg. Cei care au început războiul în Iugoslavia au ajuns să fie judecați la Curtea Internațională de Justiție de la Haga și au suferit pedepse conform deciziei judecătorești.

Din păcate, nu toți criminalii care au inițiat războaie sunt pedepsiți, însă nimeni nu scapă de judecata istoriei. În memoria generațiilor care vor veni ei vor rămâne pentru totdeauna ceea ce sunt acum: criminali însetați de sânge.”, a transmis Kissin.

Pianistul născut la Moscova are cetățenie rusă, britanică și israeliană. În 1997 el a primit Premiul Triumf în Rusia pentru contribuția adusă culturii, fiind cel mai tânăr artist care a primit trofeul respectiv.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *