Skip to content
George Enescu

140 de ani de la nașterea lui George Enescu. “Balada” se va auzi simultan în peste 30 de locuri

foto: Muzeul Național George Enescu

Azi se împlinesc 140 de ani de la nașterea muzicianului român George Enescu. Una dintre cele mai frumoase lucrări ale sale, Balada pentru vioară și orchestră op. 4a, se va auzi simultan joi, 19 august, începând cu ora 12.15, în mai multe locuri din București și diverse orașe din țară, precum și pe mai multe canale media, în proiectul „Sunetul Iubirii”, inițiat de Festivalul Enescu pentru a marca celebrarea compozitorului.

În total, până în acest moment, peste 30 de organizații media, instituții și companii comerciale au anunțat Festivalul că s-au alăturat acestei inițiative a Festivalului Enescu, care are ca rol aniversarea nașterii lui George Enescu prin muzică.

În București, Balada se va putea auzi la Primăria Generală a Municipiului București, în calitate de co-producător al Festivalului Enescu; Biblioteca Metropolitană București (în toate cele 28 de biblioteci și în sediul central); Muzeul Național al Literaturii Române; ARCUB – Hanul Gabroveni (Sala Mare și Pasaj) și Parcul Colțea; Teatrul de Animaţie Țăndărică; Teatrul Ion Creangă; Teatrul Odeon; Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu și Muzeul Vârstelor; Circul de Stat, inclusiv Circul ambulant din Parcul Izvor. Balada va putea fi ascultată și în Piața George Enescu și în parcul din fața Teatrului Odeon, de la o boxă pusă în balconul acestuia.

De asemenea, Balada va fi difuzată în sediile companiilor care sponsorizează festivalul.

Interpretarea oferită publicului de către Festivalul Enescu, cu ajutorul partenerilor săi, este cea a violonistului David Garrett și a Filarmonicii din Monte Carlo, sub bagheta regretatului Gianluigi Gelmetti. Concertul a avut loc în 2015, la Festival, și a fost sold-out.

Informații despre Balada de George Enescu

Balada pentru vioară și orchestră op. 4a, compusă de George Enescu între 1895-1896 și dedicată violonistei Eva Rolland, este alcătuită dintr-o melodie plină de lirism, caldă și dulce, juxtapusă unui episod central aflat la polul opus, mai dramatic, mai rațional, asemănător unui recitativ.

Deși este o piesă de inspirație romantică, dragostea profundă a lui Enescu pentru contrapunct și pentru epoca barocului sunt evidente în caracterul coral al melodiei și în cursivitatea coreliană a acompaniamentului cântat în piano (acel efect de pizzicato cântat de violoncel pe fundal). Lucrarea demonstrează versatilitatea compozitorului, prin  modul în care melodia principală este tratată ca melodia basului atunci când acompaniamentul este transferat într-un registru înalt.

„Printre compozițiile de tinerețe de la Paris se numără mai multe lucrări pentru vioară, toate scrise în 1895 și dedicate Evei Rolland, o violonistă talentată care era fiica proprietăresei lui [Enescu]. Printre ele este o sonată pentru vioară, scrisă într-un stil vienez destul de greoi, dar cu trăsături enesciene foarte marcate, cum ar fi expunerea captivantă de la început cu pianul în octave dedesubtul viorii.” (Noel Malcolm, George Enescu. Viața și muzica)

Persoanele private pot intra pe acest link joi, 19 august, de la ora 12.15, pentru a asculta Balada de George Enescu. Dacă vor să împărtășească și cu alții această experiență, pot să distribuie imagini pe platformele de socializare, cu #SunetulIubirii, #Enescu140ani și tag Festivalul Enescu.

Festivalul Internațional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic susținut de 3500 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artiști, organizatori și jurnaliști.  

Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *