Skip to content

110 ani de la premiera primului lungmetraj românesc – “Independența României”

foto: aarc.ro

Azi se împlinesc 110 ani de la premiera primului lungmetraj românesc – “Independența Romaniei: Războiul Româno-Ruso-Turc 1877”, realizat de Aristide Demetriade și Grigore Brezeanu. Evenimentul avea loc la Cinema Eforie din București, unul dintre puținele cinematografe istorice încă funcționale în zilele noastre.

În 1895 Frații Auguste și Louis Lumière arătau pentru prima dată un film în fața unui public format din aproximativ 200 de spectatori. Premiera „Sortie des Usines Lumière a Lyon” a marcat începutul istoriei cinematografiei.

În România, filmul a ajuns relativ repede, în 1896, și a putut fi văzut în cadrul primelor proiecții atestate din țară.

După încă un an, în iunie 1897, la inițiativa ziarului “L’Indépendence Roumaine” a fost filmată și prima peliculă românească. Filmarea realizată de operatorul Paul Menu arăta parada de la 10 Mai 1897.

În luna decembrie a anului 1911, pentru a pregăti comemorarea a 35 de ani de la Războiul de Independență, revista “Rampa” anunța începerea demersurilor pentru ceea ce avea să fie primul lungmetraj românesc: “Maestrul Nottara este pe cale să facă operă patriotică redând Războiul României pentru Independență, printr-un film, astfel că generațiile de astăzi vor învăța istoria luptelor de la 1877, iar viitorimii îi va rămâne tabloul viu al vitejiei românești”.  

Proiectul a fost unul grandios, atât datorită numărului de figuranti – 80.000 (dintre care o parte erau chiar veterani ai Războiului de Independență), cât și datorită duratei sale de două ore.

Pe lângă cei 80.000 de figuranți, filmul a avut în distribuție nume mari ale acelor vremuri: Constantin Nottara, Aristide Demetriade, Aristizza Romanescu, Maria Filotti ori Elvira Popescu.

Prezentat în reclame ca “film de mare artă şi senzaţie patriotică”, filmul și-a propus să îmbine scenele istorice (trecerea Dunării, căderea Plevnei, capitularea lui Osman Pașa) cu personaje și întâmplări din opera lui Vasile Alecsandri (Peneș Curcanul, artileristul Cobuz, plecarea la război a celor “nouă și cu sergentul zece”).

De asemenea, în finalul filmului apar și câteva secvențe documentare cu defilarea de la 10 mai 1912 pe sub Arcul de Triumf.

În anul 2008, la aproape un secol distanță, regizorul și scenaristul Nae Caramfil a prezentat publicului filmul “Restul e tăcere”, o ficționalizare a producției primului lungmetraj românesc și a felului în care acesta a fost receptat de societatea acelor vremuri.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *