Astăzi ne folosim de pretextul zilei de naștere a lui Nicolae Ceaușescu pentru a ne aminti de câteva dintre filmele care vorbesc despre perioada comunistă. Cu siguranță moștenirea răului pe care l-a înrădăcinat dictatorul se vede și astăzi în România.
Mai jos vă prezentăm 6 titluri de filme despre comunismul din România, despre Nicolae Ceaușescu și, mai ales, despre istoria nefericită a românilor.
Primul este evident: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

Filmul lui Cristian Mungiu, câștigător al premiului Palm D’or în anul 2007 (printre numeroase alte premii), atinge subiectul avorturilor făcute în afara legii în anii ’80 în România. Un film care a inspirat, pe lângă alți cineaști din Noul Val, numeroase conversații despre perioada respectivă a istoriei țării.
2. Amintiri din epoca de aur – 2009

Teoretic, nu e un film, sunt șase. Dar cele șase segmente (sau episoade) formează un omnibus care are ca liant exact perioada din titlu. Titlul în sine are o tentă ironică, în așa-numita epocă de aur România a trecut, de fapt, prin cei mai săraci ani sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu. Cele 6 episoade sunt numite “Legende”, povestind câteva mituri urbane ale perioadei.
Realizate într-o tentă tragi-comică, pot fi încadrate la comedii negre, pline de nostalgie, cu actori foarte buni, scenografie excelentă, costume autentice și mise-en-scene frumoase.
3. Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu – 2010

Andrei Ujică a dezgropat din Arhiva Națională de Filme materiale filmate cu dictatorul și soția sa, Elena, montându-le într-un documentar de observație, în care povestea e spusă fără intervenție, fără vreo explicație suplimentară pe lângă ce observă aparatul de filmat.
FIlmul începe chiar cu procesul soților Ceaușescu, urmând 3 ore de momente speciale din perioada 1965-1989: discursuri, mitinguri, întâlniri cu oficiali ai statelor “prietene”, vizite în alte țări, vizite la alimentare cu rafturi pline și la fabrici productive, dar și momente de relaxare din concediile celebrului cuplu. Un documentar esențial pentru limbajul cinematografic și pentru istoria pe care o spune.
4. A fost sau n-a fost? – 2006

Povestea din film nu se întâmplă în perioada comunistă, însă vorbește despre revoluția din decembrie 1989, mai exact pune întrebarea, prin cele trei personaje, daca în orașul lor a avut loc, sau nu, o revoluție.
Umorul cu care Corneliu Porumboiu spune povestea este susținut de cei trei actori impecabili: Mircea Andreescu, Teodor Corban și Ion Sapdaru.
Încă un film din Noul Val cu multe premii, care merită pe deplin vizionarea.
5. Cadoul de Crăciun – 2018

Scurtmetrajul lui Bogdan Mureșanu spune povestea unei scrisori către Moș Crăciun scrisă de un copil în noaptea de 20 decembrie 1989. Conținutul scrisorii (pe care nu îl dezvăluim ca să nu stricăm farmecul filmului, în cazul în care nu l-ați văzut) îl aduce pe tatăl copilului, interpretat de Adrian Văncică, pe culmile disperării, mergând chiar atât de departe încât să spargă cutia poștală pentru a recupera scrisoarea.
6. Trei Zile Până la Crăciun – 2012

O docu-dramă în regia lui Radu Gabrea care îmbină imagini de arhivă, testimoniale ale participanților la revoluția din 1989 și reconstituiri romantizate, cu Victoria Cociaș și Constantin Cojocaru în rolurile Elenei și Nicolae Ceaușescu.
Un film care vorbește despre revoluție, trădare, complot, dar și despre minciună.