10 actori despre candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale

Actorul Mircea Diaconu visează să fie președintele României.

Vrea să facă ordine într-o țară care, spune el, este aproape de anarhie.

Printre măsurile propuse se numără: interzicerea telefoanelor mobile în școli, limitarea accesului minorilor la internet și revenirea la uniformele școlare. Așadar, o “ordine” impusă prin restricții.

Se declară candidat independent, însă are susținerea a două partide politice: ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu și PRO România, partidul lui Victor Ponta.

Românii îl știu ca actor, dar Mircea Diaconu a făcut oficial trecerea la politică din 2004, când PD l-a numit membru CNA din partea partidului. Altfel, implicarea sa politică este vizibilă încă din decembrie 1989, când a apărut la balconul Comitetului Central al PCR.

Mircea Diaconu la balconul Comitetului Central, decembrie 1989

În 2008 a devenit senator pe listele PNL, iar din mai 2012 a ocupat funcția de Ministru al Culturii. Dar, între timp, ocupa și funcția de director al Teatrului Nottara. Diaconu și-a dat demisia de la Nottara, după ce ANI a anunțat, în ianuarie 2011, că a fost în incompatibilitate.

În noiembrie 2012 a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. În 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu și-a înaintat demisia din Senat, iar în 12 decembrie 2012, plenul Senatului a adoptat un proiect de hotărâre prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu, dar asta se întâmpla cu câteva zile înainte ca mandatele 2008-2012 să se încheie oricum, el beneficiind de salariul de senator până atunci.

Dosarul a ajuns apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procurorii l-au acuzat pe Mircea Diaconu că, în calitate de director al Teatrului “C.I. Nottara”, ar fi participat la negocierea condițiilor contractuale cu soția sa, actrița și regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Totuși, a fost achitat definitiv, fiind nevoit doar să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Dar povestea sa în politică nu s-a terminat aici.

A devenit europarlamentar independent în 2014, după o campanie susținută aproape în exclusivitate în studiourile Antenei 3, televiziunea fostului colaborator al Securității, Dan Voiculescu, ceea ce i-a adus ulterior și denumirea “candidatul Antenei 3”.

Mircea Diaconu în studioul Antenei 3
foto: captură Antena 3

Acum, Mircea Diaconu cere voturile românilor pentru a deveni președintele țării.

Și, cum cariera de actor a fost cea care i-a adus notorietate, am vrut să aflăm cum se vede această candidatură prin ochii colegilor de breaslă, actori. Totul a pornit după ce actorul Dragoș Bucur l-a criticat public pe Mircea Diaconu, prin următoarea mărturisire:

“Hai că nu mai pot: omul ăsta m-a pus să dorm în holul teatrului din Viena când am fost in turneu cu Nottara! El, nu vreun organizator, el a condus microbuzul, el a aranjat actorii în camere, el mi-a spus să dorm pe canapeaua din holul teatrului. Iar când am vrut sa ies să mă plimb, deoarece mă simțeam umilit să dorm acolo, mi-a zis că dacă ies, până dimineața nu mai intru în teatru. El, un om.”

Dragoș Bucur, actor

Așadar, iată ce au avut de spus și alți actori, din generații diferite, când i-am întrebat ce cred despre candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale.

Mihai Călin, actor:

“Am o parere proastă. Prezența sa în studiourile TV a fost groaznică. Ca director la Nottara…slab. Problema cu concursul pentru post de regizor al soției sale, etc. Poziția sa față de 10 August 2018. A fost candidatul Antenei 3 la europarlamentare. A și câștigat atunci mandatul, dar asta nu înseamnă că a fost/este independent.”

Adrian Titieni, actor, profesor la UNATC:

“Actorul are ca substanță a creativității lui – omenescul, iar instrumentul cu care lucrează este ființa lui (cel mai sofisticat mecanism cunoscut până acum în univers). Prin arta lui, actorul încearcă să transfere omenescul în umanism, lucru atât de necesar în această epocă aflată sub semnul dezumanizării.

Cine ar putea să înteleagă mai bine ce se întâmplă cu “celălalt” și să se pună în condiția lui? Un actor, actant umanitar ca Mircea Diaconu. Un OM”

Mimi Brănescu, actor, scenarist:

“Nu-l cred. Eu îl cred pe Dragoș Bucur.”

Alexandru Repan, actor, fost colaborator al Securității:

„Suntem colegi, prieteni foarte buni, țin foarte mult la el și îi urez succes!”

Dorina Lazăr, actriță:

“Nu mă interesează imaginea domnului Diaconu ca om politic.”

Radu Iacoban, actor, scenarist, regizor:

„Sunt de acord cu candidatura dumnealui, în ideea că orice persoană poate să facă asta într-o țară democratică. Dar de aici până la ce te recomandă să ocupi o astfel de poziție în stat, e cale lungă.

Aserțiunea de mai sus e valabilă nu doar pentru persoana în cauză, care nu ne-a dat pe spate până acum cu vreo inițiativă sau un proiect remarcabil, ci pentru mulți dintre cei care se numesc în momentul de față, politicieni.

Eu i-aș numi mai degrabă lăutari și, fie că se îmbracă în veștminte care ajută la ridicarea în grad de “omenie” sau că promit chestiuni care l-ar face chiar și pe Tolkien să tresară, eu tot consider că ar trebui să existe un fel de campanie de informare care să ne ajute să facem cunoștință cu “echipa de pretendenți”, pentru a putea stabili dacă ce afirmă e sau nu realist.

În ceea ce-l priveste pe domnul Mircea Diaconu, rămân la părerea că el e doar un personaj diversionist în jocurile de putere. Ca la o telenovela în care locul lui Juan e luat de un Miguel care se îndrăgostește de protagonista Miramar pentru un număr redus de episoade și care sfârșește prin a fi uitat de spectatori. Ajută un pic la tensiune și la dinamica poveștii, dar cam atât.”

Marcel Iureș, actor, fondatorul Teatrului Act:

„E treaba lui. Dacă el asta crede, foarte bine.”

Florin Zamfirescu, actor, profesor la UNATC:

„ Diaconu e fratele meu. Am locuit în aceeași cameră de cămin, ne-am vizitat părinții, am urcat pe munți, suntem amândoi nepoți de popă și fii de învățători. Eu nu m-aș fi îndurat să îl trimit în această bătălie, dar dacă el a avut curaj să se arunce singur, înseamnă că ăsta e destinul lui.

Ce, Ceaușescu cum a ajuns din țăran cu 4 clase – președintele țării? Ăsta a fost destinul lui. Poate și Diaconu are destinul lui. Acum, eu nu îl compar pe Diaconu cu Ceaușescu.

Mie, dintre toți candidații, Diaconu îmi dă cea mai mare încredere. N-a făcut parte din structuri cumpărate, Diaconu e un fel de Maduro. E un civil care, ca și mine, am început să reacționăm politic. Eu nu am găsit puterea să mă înscriu, el are mai multă putere. I-am zis: „Mircea, sunt alături de tine, tu pentru țara asta sari în foc.

El e un om puternic, ne face să ne crească mândria generației.

Cei care vorbesc împotriva lui nu au avut șansa lui. Că l-a culcat pe ăla pe o banchetă, pentru asta să fii împotriva lui, pentru ce spune dobitocul ăla, astea sunt argumente? Facebook e ograda unde intrăm între porci. Acești oameni, mai tineri, nu înțeleg.

Repet, eu mă gândesc la el ca la Maduro: simplu, cinstit, nu are scheleți în dulap, i-a plăcut munca. Merg să îl votez și în turul II, nu numai că merg să îl votez!”

Istvan Teglas, actor:

„Situația cea mai contradictorie în meseria noastră se produce atunci când talentul omului nu se pupă cu caracterul lui.

Nu îl cunosc pe domnul Mircea Diaconu personal, însă mi-e clar că dumnealui face parte dintr-un fenomen des întâlnit în rândul actorilor care renunță la meseria lor, crezând că au o menire mult mai importantă în această viață. Și nu mă refer la cei care se retrag din viața socială pentru a-și căuta liniștea sufletească, ci la cei care ajung un fel de mentori pentru mulțime.

Actorii care vin din situații de viată foarte simple (de obicei de la țară, știu ce vorbesc, pentru că de acolo vin), pe lângă faptul că pornesc la drum cu un soi de curățenie interioară, au o doză mult mai mare de fanatism.

Fanatismul poate fi foarte benefic atât timp cât nu depășește granițele scenei, altfel poate atinge cea mai gravă formă a lui. Am tot respectul pentru colegii mei, dar un actor nu are cum să fie președintele unei țări.”

În cel mai amplu sondaj, realizat de IMAS la comanda Europa FM, dat publicității înainte de alegeri, pe 31 octombrie, Mircea Diaconu ocupă locul 2 în preferințele românilor. Klaus Iohannis se află pe primul loc, cu 45,7%, urmat de Mircea Diaconu, cu 16,7%, Viorica Dăncilă, cu 15,1% și Dan Barna, cu 12,6%.

Iar în cel mai recent sondaj, realizat de USR și publicat pe 4 noiembrie, situația stă astfel: Klaus Iohannis – 38,9%, Viorica Dăncilă – 22,6%, Dan Barna – 19,1%, Mircea Diaconu – 8,2%.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc duminica aceasta, pe 10 noiembrie.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *