Skip to content

Radu Vancu, pagini de jurnal I.

Jurnalul este cea mai intimă formă de scriere autobiografică, o mărturie sinceră către propria persoană, scrisă sub impulsul emoțiilor, al trăirilor din ziua însemnării.

În literatura română, câteva astfel de scrieri au devenit celebre și au fost citite de generații întregi, având atât valoare literară, cât și valoare de document istoric. Printre cele mai cunoscute jurnale din literatura noastră sunt Jurnalul lui Mihail Sebastian și Jurnalul unei fete greu de mulțumit, al lui Jeni Acterian.

Astăzi, ne bucurăm că avem șansa de a publica în premieră începutul unei serii de pagini din jurnalul scriitorului Radu Vancu, pe care acesta le-a oferit redacției Cultura la dubă.

În fiecare duminică din săptămânile ce urmează, veți putea citi câte o pagină de jurnal.

Radu Vancu a câștigat recent premiul pentru cea mai bună carte din 2019, cu volumul său de poezii, Psalmi, apărut la Casa de editură Max Blecher, premiu oferit de Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România.

Radu Vancu a publicat primul său jurnal, din perioada 2012-2015, sub numele Zodia Cancerului, iar însemnarea de azi datează din vara anului 2017.

În clipul de mai jos, realizat de Cultura la dubă, puteți urmări istoria emoționantă a poveștilor pe care scriitorul i le-a spus fiului său Sebastian, la culcare.

3 august 2017

“De vreo patru ani ani încoace, îi spun lui Sebastian la culcare câte o poveste cu Minionul Invizibil, un personaj care găsise (în povestea-pilot de acum patru veri) un fel de inel al lui Gyges – cu care putea să devină nu doar invizibil, ci și să se mărească (devenind mai mare ca Sistemul Solar) sau să se micească (și să călătorească printre atomi).

Când încă mai dormea la amiază, îi spuneam două povești cu Minionul Invizibil pe zi; ceea ce înseamnă, la un calcul sumar, că am construit cel puțin o mie cinci sute de astfel de povești.

S-au adunat la un loc, în poveștile astea, Darth Vader și Greuceanu, lordul Voldemort și o caracatiță de mărimea lunii (pe care și locuiește), ciobanul gigantic care-i teroriza visele primei copilării (venind dinspre dealul Dăii & călcând blocurile & casele în picioare) & ștrumfii, toate plușurile lui (fără de care nu doarme niciodată) & toate jucăriile pe care nu le-am avut eu în copilăria mea tardocomunistă.

E, n-am nici un dubiu, partea cea mai policoloră & mai inventivă a literaturii mele; iar gândul că locul ei unic de existență e în creierul lui Sebastian, rulată în registrele memoriei lui & adaptată pe formele lui mentale (decât care nu cunosc ceva mai hipnotic) – ei bine, gândul ăsta justifică, într-un fel ciudat, toată biata mea literatură.

Inclusiv asta care se vede, așa cum e ea. 

Notez asta aici & acum fiindcă aseară, după ce i-am spus o poveste în care Minionul Invizibil (care, constat acum cu reflexele mele de babă medievală & superstițioasă, are inițialele lui Mircea Ivănescu) se împrietenește cu Gheruță, o pisicuță de pe lângă bloc pe care am ținut-o și noi în casă, a murmurat înainte să se prăbușească în somn:

– Iubesc povestea asta.

Am adormit greu, vreo două ore creierul mi-a fost cocaină pură.”

Despre volumul “Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015”, scris de Radu Vancu, Mircea Cărtărescu spunea:

“Jurnalul lui Radu Vancu este o aventură intelectuală în sine. Mi s-a intamplat rar să citesc notatii atât de dense, atât de competente în zona culturală și atât de umane în cea emoțională. El confirmă un scriitor polivalent, unul dintre cei mai moderni și mai atotcuprinzatori ai generației lui. Poet, universitar, activist cultural și civic, Radu Vancu pare unul dintre acei oameni cărora nimic din ce-i uman (și post-uman) nu le e străin.”

Radu Vancu s-a născut în Sibiu și are 42 de ani. Este poet, prozator, eseist și traducător român. Predă la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și este, în același timp, președintele PEN România.

Radu Vancu
Radu Vancu/ foto: Rareș Helici

A publicat până acum șapte cărți de poezie, iar acest premiu nu este deloc surprinzător, el doar completează o listă importantă de premii obținute până acum de către poetul din Sibiu. Pe lângă succesul volumelor de poezii, a fost apreciat și pentru primul său roman, Transparența, bestseller la Târgul de Carte Gaudeamus în 2018.

El este, de asemenea, traducător de romane și poezii, cea mai cunoscută traducerea a sa fiind ediția Ezra Pound coordonată de Horia-Roman Patapievici.

În plus, Radu Vancu este o voce importantă în societatea civilă. De cațiva ani încoace, a devenit cunoscut și pentru prezența sa constantă la mișcarea civică “Vă vedem din Sibiu”, o serie de proteste mute care au avut loc zilnic în fața sediului PSD din Sibiu, timp de 669 de zile. 


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează