Skip to content
Nora Iuga

Jurnal de creație cu Nora Iuga. Ce stă în spatele scrierii ultimei sale cărți?

foto: Jurnal de creație

Nora Iuga, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, devine mentor pentru tinerii care își doresc să urmeze o carieră în literatură. Se întâmplă pe platforma Jurnal de Creație, lansată cu scopul de a îi inspira pe cei interesați de procesul creativ din spatele operelor de artă.

Nora Iuga are acum 89 de ani, dar personalitatea sa e încărcată de o energie proaspătă, poftă de a trăi și a crea.

Este poetă, romancieră și traducătoare din limbile germană și suedeză și a primit numeroase premii naționale și internaționale pentru lucrările sale.

Nu deține un smartphone, folosește încă telefonul fix și își scrie romanele la mașina de scris, fiindcă nu are nici calculator. Cineva îi transcrie lucrările pe calculator, le printează, iar Nora Iuga face corecturi pe hârtie. Ulterior, asistenta sa le scrie din nou în variantă electronică.

Nora Iuga/ foto: Jurnal de creație
Nora Iuga/ foto: Jurnal de creație

La mașina de scris s-a născut și ultima sa carte, Hipodrom. Iar platforma Jurnal de creație pune la dispoziția publicului materiale video și audio, care documentează procesul de lucru al autoarei, pe parcursul scrierii ultimei sale cărți de proză.

Nora Iuga se bucură de o popularitate deosebită în rândul iubitorilor de literatură, iar proiectul își propune să o prezinte unei noi generații de cititori, să le dea ocazia să o cunoască și să se lase cuceriți de farmecul și carisma ei.

Într-un prim video publicat azi, scriitoarea vorbește despre inspirație.

Despre ultima sa realizarea, scriitoarea spune “nu știu să mai fi publicat cineva în România, la 89 de ani, o carte de aproape 400 de pagini”.

Pe lângă procesul creativ, Nora Iuga vorbește și despre legendarele vacanțe de la 2 Mai ale boemei românești.

Nora Iuga/ foto: Jurnal de creație

Conform inițiatorilor proiectului, We are Basca, această platformă “își propune să vină în întâmpinarea curiozităților publicului legate de laboratorul de creație al artiștilor români, propunându-și să stimuleze apetitul pentru lectură, artă și creativitate în rândul publicului tânăr și foarte tânăr.”


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *