Skip to content

“Camera picturii”, locul unde copiii și adulții se exprimă liber prin culori

Pe Strada Doctor Victor Babeș din Iași, la numărul 7, există o cameră destinată exprimării libere prin pictură. Copiii, adolescenții și adulții sunt așteptați ca între cei patru pereți să înceapă călătoria într-un univers infinit de idei.

„De-a lungul timpului am observat că avem nevoie de un spațiu în care să ne exprimăm liber, pentru că metoda asta convențională, la masă, te limitează.

Tu nu poți să fii creativ dacă ți se impune să stai într-un în loc. Nu poți să fii creativ la cel mai înalt nivel dacă ți se impune o temă, dacă ți se spune cum să faci ceva, cum să faci un peisaj, cum să faci un copac”, spune Anca Coțovanu, artist vizual stabilit în Iași și inițiatoarea proiectului „Camera picturii”.

Camera Picturii/ foto: Anca Coțovanu
Camera Picturii/ foto: Anca Coțovanu

După ce a predat Educație plastică copiilor din mediul rural și a fost dezamăgită de mentalitatea retrogradă cu care s-a întâlnit în sistemul educațional românesc, Anca Coțovanu a creat contextul prin care pune în practică conceptul ”non-teacher” – încurajarea exprimării libere prin absența temelor și indicațiilor de lucru – inspirată fiind de practica popularizată în Europa de pedagogul francez Arno Stern.

Pus în aplicare, conceptul ”non-teacher” permite celor care intră în „Camera de pictură” să se angajeze într-un proces pe care Anca îl numește ”acțiune de jurnal”.

„Eliminăm partea în care ne este frică de ce spun ceilalți. E ca într-un jurnal. Ei se exprimă prin culoare. Atunci când pictează, spun ceva despre ei.”

Anca Coțovanu, artist vizual

“Eu numesc asta acțiune de jurnal. În mod subconștient ei se exprimă ca într-o filă de jurnal. În camera picturii îi invit să deseneze orice.

Eu sunt artistul care pune accent mai mult pe proces, decât pe rezultat. Pune accent mai mult pe hazardul formelor, al culorilor. Când reproduci cu exactitate înseamnă că nu vorbești despre tine, din interiorul tău, tu vorbești din exterior. Arta are scopul de a ne face să ne punem întrebări”, explică Anca.

Deși vârsta este irelevantă în „Camera de pictură”, aici ajung de cele mai multe ori copiii. Odată intrați în spațiu, aceștia fac tranziția de la concret la abstract. Coala albă de hârtie invită la posibilități infinite de exprimare. Copiii se desprind treptat de ideile și formele preconcepute – case, copaci, flori – și se aventurează într-un univers nedefinit, unde își creează propriile sensuri.

„Accesul se face cu haine de scandal pentru că eu le dau voie să se murdărească. Își pun până la cot culori. Lor le place să picteze nonsens. Cu mâinile, cu pensulele, cu rola de burete. E o zonă de experiment.”

„Camera de pictură” îmbracă forma unei distracții cu beneficii pentru  dezvoltarea psiho-emoțională.

„Prin pictură copiii dobândesc foarte multe abilități. De adaptare, pentru că se duc într-un grup în care fiecare are o idee, are o lume. Se adaptează la ideea celuilalt. Învață să se autoghideze și să țină cont de ceilalți.

La nivel intrinsec, abilitatea de a căuta în propriile simțuri. Impactul cu foaia albă fără o sarcină îi blochează. Aici se vede nivelul de adaptare.

Camera Picturii/ foto: Anca Coțovanu

Dacă copilul învață de mic să se descurce singur, să facă ceva din proprie inițiativă, așa va face și când va fi adult. Când va fi adult va ști să ia singur decizii, nu va aștepta să-i spună cineva ce să facă, cum să facă. Va învăța să gândească pentru el”, explică Anca Coțovanu.

Camera picturii este o experiență pe care artista din Iași o dedică tuturor vârstelor. Spre deosebire de copii, distracția adulților este mai serioasă. Aceștia vin cu așteptări și caută răspunsuri.

„Adulții caută mai mult un rezultatul. Copiilor nu le pasă ce iese la sfârșit. Adulții caută să citească, să se descopere. Caută răspunsuri. Copiii vin să se distreze. Adulții lucrează mai conștient.”

“Asociază culoarea cu ceea ce transmite ea. Când nu mai ai așteptări, atunci forma este adevărată.

Camera picturii reprezintă un spațiu de explorare liberă prin pictură. Noi adulții uităm că în noi există un copil. Trebuie să-i oferim copilului timp să se joace, să experimenteze și el. Din păcate adulții iau viața foarte în serios. Le-aș spune să-și ofere o experiență.”

Organizatorii spun că pentru a intra în stare sunt necesare minimum 4 vizite în camera picturii, în ședințe a câte 60 minute. Prima ședință este gratuită și durează 40 de minute. Apoi, prețurile variază în funcție de ședințele individuale, de grup, plătite separat sau prin abonamente. Detalii găsiți aici.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *