Ana Blandiana

Scriitorii români condamnă interzicerea de către Parlament a educației de gen în școli

PEN România, organizația independentă a scriitorilor români și filială a PEN International a transmis azi un mesaj public prin care condamnă modificarea adusă ieri Legii Educației, prin care se interzic activitățile din școli care au legătură cu identitatea de gen.

Printre membrii organizației se află Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Gabriela Adameșteanu, Nora Iuga sau Radu Vancu.

Iată mesajul scriitorilor români:

“PEN România condamnă ferm interzicerea de către Parlament a educației de gen în școlile din România.

Prin modificarea de ieri în Parlament a Legii Educației Naționale, discuția despre educația de gen în școlile din România a devenit interzisă și penalizabilă. Acest fapt reprezintă o restrângere brutală a libertății de expresie și a libertății de cercetare – esențiale pentru construcția unui spirit public modern -, deschizând drumul înspre cenzură și înspre instituirea unei poliții a gândirii.

În plus, această decizie vulnerabilizează categorii sociale deja vulnerabile – și va genera și mai multă discriminare și excluziune socială.

În fine, întrucât decizia de ieri a Parlamentului reprezintă și o încălcare a drepturilor omului, România va fi sancționată de numeroase organisme juridice și politice internaționale.

Această lege reprezintă, pe scurt, o de-modernizare brutală a României.

PEN România, organizație independentă a scriitorilor români și filială a PEN International, consideră inacceptabilă această modificare a Legii Educației Naționale. O astfel de lege nu poate exista în arhitectura juridică a unui stat modern.

Solicităm președintelui Klaus Iohannis să o retrimită Parlamentului – care să o readucă în acord cu angajamentele internaționale privind drepturile omului și educația de gen asumate anterior de România.”

PEN România a fost înființat de scriitoarea Ana Blandiana în anul 1990. Ana Blandiana a fost și președintele clubului până în anul 2004, în prezent fiind președinte de onoare.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *