Andrei Terian

Cercetătorul Andrei Terian-Dan a câștigat un grant european în valoare de 1,5 milioane de euro pentru un proiect dedicat istoriei literaturii române

foto: arhivă personală

Andrei Terian-Dan, cercetător la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a câștigat primul grant universitar la categoria Consolidator acordat de Consiliul European pentru Cercetare (ERC) unui proiect din România.

Finanțarea este destinată lucrării „A Transnational History of Romanian Literature” (O istorie transnațională a literaturii române), care își propune să recompună istoria de cinci secole a literaturii române și să o plaseze într-un context transnațional.

Proiectul inițiat de Terian-Dan va primi nu mai puțin de 1.450.000 de euro pe o durată de cinci ani. El va reuni un set de orientări inovatoare în materie de studii literare, precum și aspecte interdisciplinare care variază de la sociologie și imagologie la studii digitale și cantitative. Ipoteza de lucru constă în redefinirea noțiunii de „literatură națională” drept o rețea bazată pe comunități transnaționale.

Lucrarea este doar a noua din România care reușește să atragă finanțare din partea ERC și prima care se înscrie la categoria Consolidator. Aceasta se adresează cercetătorilor care au deja o experiență consistentă și doresc să coordoneze o echipă independentă. Celelalte 8 inițiative românești care au câștigat în anii anteriori au făcut parte din categoria Starting.

De asemenea, „A Transnational History of Romanian Literature” se numără printre cele 8 proiecte prezentate pe pagina oficială a CEC drept modele de bune practici. Astfel, sunt subliniate profesionalismul echipei și potențialul cercetării de a crea un impact real.

De-a lungul timpului, în calitate de expert în literatură mondială și în istoria criticii literare românești și europene, Andrei Terian-Dan a ținut prelegeri în Germania, Spania și Slovacia, a câștigat o serie de premii pentru volumul  „G. Călinescu. A cincea esență” și a publicat volumul „Romanian Literature as World Literature” la editura britanică Bloomsbury, alături de Mircea Martin și Christian Moraru.

În anul 2009, el a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru activitatea depusă în cadrul proiectului „Dicționarul general al literaturii române”.

Grantul acordat de Consiliul European pentru Cercetare reprezintă o componentă importantă a Horizon 2020, programul-cadru de cercetare și inovare al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

Criteriul care stă la baza selecției este excelența științifică, astfel că scopul programului este acela de a identifica cele mai bune idei din toate domeniile de cercetare și de a conferi vizibilitate celor mai inovatoare minți. Cele trei categorii de granturi sunt Starting, Consolidator și Advanced.  


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *