Voluntariatul lui Mihai Călin. Când iubirea de oameni e mai mare decât frica

foto: Cumpărături la ușa ta/ Facebook

Pe Mihai Călin îl știe orice iubitor de teatru și, probabil, orice român care se uita la Pro Tv în primii ani ai televiziunii. Este actorul Teatrului Național București de peste 20 de ani, a jucat în 30 de filme și a prezentat emisiunea “Știi și câștigi”.

Dincolo de cariera de actor, a fost mereu condus de un spirit civic pe care prea puțini oameni îl au. La Revoluție a fost în Piața Universității, iar în interiorul TNB a fost, în ultimii ani, liderul unei mici revoluții care a scos la iveală nereguli ale conducerii lui Ion Caramitru, cel care l-a dat apoi în judecată. A strâns semnături pentru inițiativa USR #farapenali și a ieșit să strige în stradă de fiecare dată când a fost nevoie.

Acum, când teatrele au porțile închise, Mihai Călin a ales să facă voluntariat pentru inițiativa Cumpărături la ușa ta. Mai exact, livrează pachete cu mâncare bătrânilor din București și din apropierea lui. Imaginile cu el la ușile oamenilor au fost extrem de apreciate în social media, dar a fost greu să îl convingem să vorbească despre asta.

A decis, până la urmă, să o facă dupa ce, spune el, a văzut niște imagini din Italia cu oameni care nu mai au ce să mănânce, iar alții s-au strâns să îi ajute. Spune repetat că este timpul să ne implicăm cu toții, pentru că doar așa comunitățile pot supraviețui.

Am stat de vorbă cu Mihai Călin, între câteva livrări, atât despre voluntariatul pe care îl face, cât și despre criza cu care se confruntă domeniul cultural, puternic lovit de criza coronavirus.

Spune-ne, te rog, cum funcționează inițiativa Cumpărături la ușa ta?

Inițiativa este a unui ONG care de mulți ani se implică în societatea civilă, Geeks for Democracy. Sunt voluntari care se oferă să facă cumpărături în locul persoanelor în special vârstnice, e un număr de call center foarte simplu – 0727 03 03 03 – la care oamenii pot suna.

Cumpărăturile se fac la Kaufland, există două pachete standard, de 85 și de 120 de lei, nu am avea cum să facem lista pentru fiecare persoană, că ar dura mult mai mult, dar dacă cineva are nevoie de ceva din afara pachetului, atunci cumpărăm.

Pachetul este făcut la recomandarea Simonei Tivadar, nutriționist, așa că vorbim despre un pachet sănătos. Mai este un pachet igiena, de 60 de lei, care conține produse de igienă de bază.

Noi luăm din banii noștri, apoi persoana ne dă banii într-un plic de plastic, iar dacă trebuie să dăm restul, noi avem banii spălați la propriu și dăm restul în bani spălați, ca să nu existe pericol de contaminare.

Banii spălați la propriu
foto: Mihai Călin/ Facebook

Tu cum te-ai implicat? I-ai contactat tu sau ai fost contactat?

Eu i-am contactat, i-am întrebat cum pot ajuta, m-am oferit să pun mașina mea la dispoziție pentru drumuri.

Am fost o zi la persoane din București, am dus colete la ușă, iar în altă zi în Comana, jud. Giurgiu. Cineva a făcut o donație pentru niște familii nevoiașe și le-am dus pachetele.

“Important e să învățăm ceva și să se schimbe lucrurile, mă refer aici în special la sistemul sanitar. Cei care sunt un factor de decizie să facă o prioritate din asta.”

Mihai Călin

Cum ai trecut peste frica de a nu te contamina?

Să știi că m-am gândit și eu la asta, dar m-am protejat cu ce am putut, mască, mănuși, dezinfectant.

Este momentul să ne implicăm, să se implice comunitățile din marile cartiere, cartierele dormitor, cum le zicem. Asociațiile de locatari cunosc nevoile oamenilor, trebuie să se implice, astfel încât să îi protejăm pe cei care sunt vulnerabili și trebuie să stea în casă.

Mihai Călin la o livrare
foto: Cumpărături la ușa ta/ facebook
Mihai Călin la o livrare
foto: Cumpărături la ușa ta/ facebook

Dar ce facem cu persoanele vârstnice care nu înțeleg că virusul este cu adevărat periculos și vor cu orice preț să iasă din casă și să își facă singure cumpărăturile?

Asta e o întrebare grea, nu am răspunsul. E normal să își dorească să iasă din casă.

Cred că persoanele în vârstă se informează în special de la televizor și ar fi nevoie de o implicare mai mare din partea televiziunilor, să transmită astfel de mesaje, că sunt astfel de initiative pentru vârstnici, să ne implicăm cu toții în mediul apropiat, printre vecini, cunoscuți, să diminuăm șansele ca ei să iasă.

Mihai Călin alături de alți voluntari
foto: facebook

Tu cum crezi că o să ieșim din această criză?

Toată lumea spune și e clar că ne va afecta pe termen lung. Important e să învățăm ceva și să se schimbe lucrurile, mă refer aici în special la sistemul sanitar. Cei care sunt un factor de decizie să facă o prioritate din asta.

Dar nu prea s-a schimbat nimic după Colectiv, crezi că se va schimba acum?

Oamenii uită foarte repede, aici e o problemă, cum au uitat și după Colectiv. Este important să nu uităm și să luptăm pentru aceste schimbări.

“Nimeni nu a mai trăit așa ceva în întreaga lume, de la al Doilea Război Mondial încoace. Și nici atunci.”

În ceea ce privește breasla ta, a actorilor, mă refer aici în special la cei independenți, cum crezi că o să iasă din această criză?

Problema statutului artistului independent este veche. Acum 3 ani am fost la o întâlnire la GDS, organizată de senatorul Vlad Alexandrescu, la care au participat mai mulți colegi independenți.

Le-am spus atunci: “dacă voi nu vă luptați pentru drepturile voastre, pentru un statut, nimeni nu se va lupta”. Acum, pe timp de criză, se vede cel mai tare că există această problemă.

Când se va termina totul, trebuie să facă o prioritate din legiferarea acestui statut, să se lupte pentru el până îl vor obține.

E clar că arta independentă de orice fel nu a fost niciodată o prioritate pentru cei care ne conduc, ei cred că domeniul cultural se bazează pe instituțiile de stat, care sunt, de fapt, anchilozate.

Am văzut că TNB a decis să reprogrameze spectacolele din această perioadă pentru la vară. Crezi că asta poate fi o soluție pentru instituții și pentru artiști independenți, să joace la vară?

Da. Și cred că după două luni de “concediu” și de stat acasă nu ai cum să nu îți dorești să joci, să vezi iar spectatorii.

Acum, să vedem, nu cred că lumea o să se înghesuie după toată treaba asta să stea în mulțimi, la teatru sau pe plajă, probabil vom rămâne cu sechele, dar e normal ca noi să ne dorim să jucăm.

Mihai Călin
foto: Mihai Călin/ Facebook

Tu ai mai trăit în cariera ta vreo perioadă în care nu ați putut juca, din motive care nu țineau de voi?

Nu. Nimeni nu a mai trăit așa ceva în întreaga lume, de la al Doilea Război Mondial încoace. Și nici atunci. Și în timpul războiului exista încă viață socială, existau spectacole.

Trebuie să înțelegem că acum trăim ceva nou pentru întreaga umanitate și e nevoie să stăm în casă.

Acum vine Paștele, e esențial ca toată lumea să transmită acest mesaj, așa cum a zis și Biserica Ortodoxă Română, cum a zis și Iohannis – bine e să nu ne vedem, să petrecem sărbătorile acasă, la distanță față de cei vârstnici.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

2 thoughts on “Voluntariatul lui Mihai Călin. Când iubirea de oameni e mai mare decât frica”

 1. Mişule,e admirabil cu această nouă ocupație! Da-i bice, tată! Am cazut si eu in patima asta…
  Cat despre Leonida Ion Caramitru,da-l in mă-sa de machedon satrap!
  Ăla e o jigodie care a facut din TNB o vaca de muls pentru frigiderul personal si care ,impreuna cu manipulatul ala genetic de fiu-su ( descendent din ramura de escroc, deh!) a bagat , in mod barbar, mâna in buzunarele spectatorilor pentru a-i sili ” legal” pe acestia sa plateasca firmei “My Stage” (opera lui Leonida si a progeniturii sale Andrei), de multi ani, bilete cu cel putin 27% mai mult prin vanzarea lor de catre TNB ,inlaturand initiala care vindea bilete pe ” Bilete.ro”. Acest dictator de Leonida Horia Caramitru Ion ,care se iluzioneaza ca a instaurat sclavagismul la TNB,care se crede pe moşia lu’ ta-su si,totodata,crede ca poate sa pocneasca din deşte si lumea cade la picioarele sale, care mână caii/ iepele manipulabie din conducerea TNB precum Esenin,in picioare, săniile in poeziile sale (rog sa ma ierte Esenin,acolo din steaua lui,caci comparatia l-a supraonorat pe acest machedon barbar!). Misu Calin, Marius Manole,Ilinca Goia, Diana Dumbrava si multi altii pe care,fara intentie i-am omis, sunt actori care au aratat ca “au sânge-n instalație” (aici semanam) si stiu foarte bine despre ce vorbesc. Oricum,reiluzionandu-se Leonida prin actionarea in lnstanta a lui Misu Calin, nu a facut decat sa arate ce “hienă” a devenit si cat de mult s-a facut de râs cand lnstanta i-a respins actiunea. Si asa va fi ori de cate ori va reincerca. Apropos, daca presupunem ca Leonida, in nemernicia lui va persista , si va reactiona ( deh! Conu’ Leinida e de fata cu reactiunea sa) va impotriva lui Mişu Calin,daca Mişu va avea nevoie de mine, abia astept( deja am capatat experinta in procesele impotriva derbedeilor din sistem) sa ma constitui parte civila vatamata, drept spectator furat de Leonida.
  Aici sunt link-urile aprobatoare la cele spuse de mine mai sus:
  https://www.google.ro/amp/s/evz.ro/reabilitarea-teatrului-national-a-costat-65-milioane-de-euro.html/amp
  https://www.google.ro/amp/s/evz.ro/omerta-teatrul-national-caramitru.html/amp
  Poate cu ocazia acestei pandemii ne vom alege si cu ceva bun: s-o sesiza sa-l demită careva cu demnitate nationala din Ministerul ala al Culturii ( la care am facut si o plangere pe vremea lui Breaz, pe care l-am intrebat odata daca stie cine a scris “Scrisoarea a III-a ” si a raspuns ca el stie doar un singur vers din ” Luceafarul” si sa gafeze primitiv declarand ca Cimitirul vesel din Sapanta face parte din patrimoniul UNESCO).
  Cat de idiot sa fii ca ministru al coproculturii incat sa faci asta?!
  Sau il demit eu, prin concentrare,in caz de forta majora daca nu o face altcineva!
  Ca sa inchei optimist, caci timpul e pretios pentru toti, am revazut mai deunazi pe YouTube, o scena in care regretatul regizor Liviu Ciulei îi cerea lui Leonida sa interpreteze o scena din Caragiale, la care Horică dupa indelungi incercari tot nu izbutea si enervat declara:” İo nu pot sa fac asta. Nu e de mine asa ceva!”
  Ma mir ca,atunci,Leonida s-a impiedicat de un moment de sinceritate si a recunoscut.Ma intreb de ce nu putea sa faca la fel si cand a fost pus pe viata la conducerea TNB? Mai avem noi norocul asta?!…
  Blestemati mai suntem!

 2. Consider că în preambul sintagma „care a scos la iveală nereguli” ar trebui nuanțată, poate scriind „care a scos la iveală presupuse nereguli” sau ceva de acest gen, aceasta până când o autoritate competentă ar stabili în mod definitiv că faptele în cauză constituie nereguli. Până la o atare constatare cred că e nedeontologic din partea publicației Dvs. ca, prin vocea autorului articolului (căci lui i se atribuie textul din preambul, și nu intervievatului), să acrediteze ideea că, într-adevăr, faptele criticate de o parte a colectivului TNB ar fi nereguli.

  În alt context: sunt demne de toată lauda inițiativa ONG-ului și implicarea actorului Mihai Călin. Cu toate astea, îmi lasă un gust amar și iscă ceva semne de întrebare motivele pentru care o atare frumoasă inițiativă e promovată fotografic cu actorul în prim-plan, la ușa bătrânilor, în drum spre ei etc. După mine, persoana care face gesturi de gratitudine autentică nu are nevoie de publicitate, o astfel de inițiativă merge mână în mână cu o oarecare modestie și umilință, astfel că persoana celui care gratifică, donează, se implică în mod voluntar și – deloc neimportant: dezinteresat – rămâne dacă nu chiar în anonimat, măcar într-un nimerit plan secund, ceea ce conferă gestului o valoare cu atât mai mare. Independent de asta însă, sănătate și recunoștință tuturor participanților!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *