Skip to content

Mâine începe Media Incubator. Jurnaliști români și germani vor susține ateliere de lucru la Goethe-Institut.

Mâine, de la ora 13.00, începe Media Incubator, un program de formare desfășurat de Goethe-Institut pentru sprijinirea tinerilor interesați de jurnalism.

Evenimentul se va deschide cu o prezentare susținută de Paula Herlo, jurnalistă a emisiunii România, te iubesc, de la PRO TV. Aceasta va vorbi despre Super puterea femeilor din presă, iar discursul său va putea fi urmărit live pe paginile de facebook Goethe-Institut București și Cultura la dubă, de la ora 13.00.

Prima zi continuă cu workshopul Jurnalismul de investigație. Documentarea abuzurilor, susținut de Diana Oncioiu, jurnalistă la publicația Dela0.ro și membră a echipei proiectului colaborativ Să Fie Lumină, realizat în parteneriat de Dela0.ro și Centrul de Investigații Media.

Atelierele de lucru sunt dedicate ecxlusiv celor 10 participanți la Media Incubator, selectați în urma unui open call lansat în luna august.

Tot joi, participanții îl vor cunoaște printr-o intervenție online pe jurnalistul german Jörg Taszman, specializat pe industria cinematografică. Acesta lucrează pentru DLF Kultur, Radio Eins, MDR-Kultur, epd-film și Jüdische Allgemeine și va susține o prezentare despre intervievarea artiștilor.

Vineri, 15 octombrie, ziua va începe cu un workshop coordonat de Alexandra Tănăsescu, jurnalistă Cultura la dubă, la care vor participa ca invitate artista vizuală Kristin Wenzel și actrița Ada Galeș. În cadrul atelierului, participanții vor realiza primele lor interviuri cu cele două invitate.

Tot vineri, Ramona Avramescu, jurnalista TVR, va susține un atelier de lucru despre Jurnalismul Politic.

Iar de la ora 17.00, Medana Weident, reporter Deutsche Welle va vorbi despre Jurnalismul Cultural. Aceasta va putea fi urmărită live pe paginile de facebook Goethe-Institut și Cultura la dubă.

Sâmbătă, 16 octombrie, cei 10 tineri participanți, sosiți din toată țara, vor avea parte de un tur într-o zona istorică a Bucureștiului, alături de Alberto Groșescu, vicepreședinte al Asociației ARCEN. În urma vizitei, participanții vor realiza articole de presă.

Iar de la ora 14.30, vor participa la workshopul Jurnalismul de Televiziune, susținut de Andreea Brașovean, reporter și prezentatoare a jurnalelor DIGI24.

Dumincă, 17 octombrie, Răzvan Luțac, jurnalist Libertatea și Gazeta Sporturilor, îi va ajuta pe participanți să înțeleagă ce presupune Relația cu Sursele.

Iar Alex Nedea, jurnalist Recorder, va susține de la ora 14.30 o prezentare publică despre Jurnalismul de Investigație. Aceasta va fi accesibilă publicului larg pe paginile de facebook Goethe-Institut și Cultura la dubă.

Media Incubator este un program regional al Goethe-Institut, desfășurat pe o perioadă de câțiva ani în Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord și România. Goethe-Institut dorește să susțină astfel jurnalismul responsabil și sensibil din punct de vedere social.

Ediția Media Incubator București 2021 are ca temă centrală rolul și statutul femeii jurnalist, de la modul în care aceasta este privită și abordată în timpul activității sale de către persoane publice sau de către public, la discriminări salariale sau implicarea în subiecte ce reflectă abuzuri la care sunt supuse femeile.

Cei 10 participanți au vârste cuprinse între 17 și 23 de ani, iar prezența lor la București a fost asigurată gratuit de Goethe-Institut.

Media Incubator București este organizat de Goethe-Institut București și curatoriat de Alexandra Tănăsescu, redactor șef și fondatoarea publicației independente Cultura la dubă.

Evenimentul se va desfășura fizic cu respectarea tututor normelor prevăzute de lege, toți participanții fiind vaccinați.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *