Skip to content

Decizie istorică: “Cel mai bun film” la Oscaruri va trebui să promoveze pe ecran sau în echipa de filmare persoane din minorități rasiale, femei, persoane cu dizabilități sau gay

  • by

Academia Americană de Film, care alege anul către cine merg Premiile Oscar, a anunțat o decizie istorică ce face înconjurul lumii. Filmele eligibile pentru categoria cel mai bun film (Best Picture) trebuie să atingă începând cu 2020, două dintre patru standarde obligatorii.

Unul dintre acestea prevede ca subiectul sau tema filmului să aibă în centru: minorități rasiale, femei, persoane cu dizabilități sau din comunitatea LGBT+.

Practic, decizia poate limita creația artistică a unui film, impunând din start criterii de eligibilitate asupra subiectului sau a actorilor aleși.

Standardul on screen prevede diverse condiții de eligibilitate, cum ar fi ca filmul să aibă obligatoriu un actor principal sau într-un rol secundar semnificativ o persoană asiatică, de culoare, hispanică sau din altă minoritate rasială.

Apoi, 30% din distribuția filmului trebuie să provină din cel puțin două din următoarele categorii: femei, grup rasial sau etnic, LGBTQ+ sau persoane cu dizabilități ori deficiențe de auz sau vedere.

Un alt standard se referă la componența echipei de filmare. Din aceleași categorii de mai sus ar trebui să provină și cel puțin două persoane cu funcție de conducere de la următoarele departamente: regie, casting, imagine, costume, muzică, montaj, machiaj, scenografie, producție și altele. Iar cel puțin una dintre acele persoane trebuie să fie și dintr-o minoritate rasială.

Alte două standarde se referă la accesul în industrie și oportunități, precum și la public și criterii de promovare a filmului.

Rămâne la latitudinea echipei care vor fi cele două standarde alese.

Sursa: Indiewire

Listă completă de condiții poate fi citită aici.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *