Valeriu Nicolae

CV-urile politicienilor, scrise de Valeriu Nicolae, devin subiect de carte la Humanitas

Nu tot ei! – mesajul cu care Valeriu Nicolae a semnat fiecare CV de politician, pe care l-a publicat pe Facebook, reprezintă acum titlul unui volum ce va fi lansat de Editura Humanitas, cu o prefață scrisă de Gabriel Liiceanu și o fotografie de copertă, semnată de Cosmin Bumbuț.

Cu un simț critic foarte bine dezvoltat, dar și cu umor, ironie sau dezgust, Valeriu Nicolae a arătat publicului fața nevăzută a CV-urilor pe care politicienii români și le asumă public.

Peste 200 de personaje care au condus sau conduc țara, din diverse funcții, au fost “luate la puricat” de Valeriu Nicolae și am aflat astfel ceea ce presupuneam, dar nu știam în detaliu. Că de 30 de ani încoace, țara nostră este condusă de niște impostori.

CV-urile scrise de Valeriu Nicolae au avut mii de share-uri în social media, devenind pentru mulți cititori lectura de dimineață.

Valeriu Nicolae este jurnalist, scriitor, activist pentru drepturile omului, dar și om politic. A făcut parte din partidul PLUS, și-a dat demisia, iar acum candidează ca independent în București, pentru un loc de deputat.

A deținut numeroase funcții importante la nivel european, precum director regional al World Vision sau Membru al Boardului de Trustees al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. În România, a făcut parte din guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș. Dar cel mai des este cunoscut ca fiind omul care ajută copiii din Ferentari, ori tata Valeriu.

Este și co-producător al filmului documentar “Toto și surorile lui”, regizat de Alexander Nanau și multi-premiat în întreaga lume.

Din banii săi, aproximativ 160.000 de euro, a construit o casă pentru copiii din Ferentari, pe care îi sprijină să se țină de școală. Valeriu și voluntarii săi formează echipa Casa Bună, către care va merge și partea sa de încasări, din vânzarea volumului “Nu tot ei!”

Valeriu Nicolae a povestit pentru Cultura la dubă cum s-a apucat să scrie CV-urile politicienilor, cum au devenit ele o carte, dar și ce l-a determinat să candideze la alegerile parlamentare.

Cum a apărut ideea unei cărți, cine a avut inițiativa?

M-a sunat domnul Liiceanu, că a văzut o directoare de la Humanitas CV-urile făcute de mine și că i-a plăcut. Și a zis că trebuie să scoatem o carte.

Și tu ce ai zis?

Că da.

Pe tine ce te-a determinat să începi să faci aceste CV-uri?

Acum 3-4 ani încercam să văd cum mai manipulează Antena 3 și era un domn deputat, Prișcă, zicea că a fost angajat la cea mai bună firmă de avocatură din România.

Și am zis: ia să văd, domne, așa o fi? I-am căutat CV-ul și am înlemnit ce era acolo. Apoi am dat de declarația de avere a unui deputat de la USR, am văzut și acolo o problemă. Și apoi am început să mă uit cu atenție la mai mulți.

Le-am zis celor de la USR-PLUS, pe vremea aia PLUS abia se forma, că e nevoie să vorbim public despre asta, să scoatem la iveală impostura, au zis că nu sunt interesați, că lumea e interesată de alte lucruri. Prin iunie am spus-o din nou: e nevoie să discutăm…și tot așa.

Și am început să fac eu.

„Am fost convins că e imposibil ca în Parlamentul României să existe mai mult de 10-15% impostori. Acum, după ce am trecut prin aproape toate CV urile, sunt sigur că cel puțin 60% dintre parlamentari sunt impostori și cel puțin 75% dintre ei sunt șantajabili, lucru înfiorător pentru o democrație.”

Valeriu Nicolae

Câte CV-uri ai scris până acum?

Peste 200.

Cam care e procesul de documentare la un CV, până să ajungă în forma pe care o vedem noi?

Mă uit la CV-urile lor, care sunt publice și vezi rapid discrepanțe la toți. Toți sunt directori generali brusc. Adică nu au activitate și deodată devin directori.

Apoi caut firma lor la Ministerul de Finanțe și văd că e o d’aia obscură, cu 0 sau 1 angajați, profit zero sau profit anual cât o shaorma. Ei zic acolo că fac nu știu ce strategie de afaceri și, de fapt, sunt niște nenorociri.

Apoi, la 30 de ani brusc li se face dor de școală, îi apucă un dor de studiu rău de tot, nu se mai opresc. Mai toți fac Facultatea de Drept sau ASE, ori pe ambele în același timp, mai multe mastere deodată, doctorat.

Dar de ce crezi că simt nevoia să își treacă atât de multe studii la CV? De ce țin să aibă mai multe masterate, doctorat?

Ca să aibă cum să se justifice dacă ajung miniștri. Să aibă “pregătire” în cât mai multe domenii. Păi trebuie să justifice cumva, nu pot ajunge de la Grupul Școlar Alimentar direct la minister și atunci bagă acolo studii la greu.

Am un grup căruia îi zic Sectanții lui Oprea. Sunt peste 90 care au terminat Academia de Poliție sau Academia Militară, e o nenorocire.

„În toate CV‑urile trecute în revistă de Valeriu Nicolae avem un exemplu de tipar la lucru. El este un software de creativitate în negativ. Unul care preia, adaptează și amplifică vechiul tipar comunist, făcându‑l să funcționeze în mod ipocrit sub steagul cu cele douăsprezece stele aurii dispuse în cerc al Uniunii Europene, care alcătuiesc simbolul de unitate al civilizației Occidentului.”

Gabriel Liiceanu, filosof

Sau, uite, Ponta. Ponta zice că are un masterat la Institutul Ovidiu Șincai, terminat în 2003, iar Ovidiu Șincai a primit acreditare abia în 2004.

Plus doctorat și în paralel un masterat în Italia. Era și procuror al PNA, șeful Oficiului Național de Spălare a Banilor, plus șeful Corpului de Control al Guvernului. Voi vă dați seama ce impostor era pus să controleze guvernul?

Revenind la carte, cum ai făcut selecția, câte dintre cele 200 de CV-uri vor apărea pe print și pe ce criterii le-ai ales?

Am ales 100 de CV-uri, pe care le-am pus eu pe niște categorii, o să vedeți: Monștri Sacri, Fătălăi, Fluturi, Tinere Speranțe și altele.

Coperta cărții Nu tot ei!/ foto: Humanitas
Coperta cărții Nu tot ei!/ foto: Humanitas

Domnul Liiceanu vorbește despre cât de creativă a devenit impostura, ce enormități au ajuns să inventeze ăștia.

Noi avem un președinte care vorbește despre România Educată. Ce Românie Educată, când 4 miniștri liberali sunt clar impostori? 3 dintre ei și-au “uitat” doctoratele, au renunțat la ele de la un CV la altul.

„Îi cheamă Barangă, Mocioalcă, Resmeriţă, Stativă, Boşcodeală sau cine ştie cum. Borne ale traseului care are la un capăt debutul şi la celălalt rebutul. Chipuri ale nepriceperii ţâfnoase, ale şmecheriei lucrative, ale tupeului nociv.”

Radu Paraschivescu, scriitor

Banii proveniți din vânzarea cărții vor fi donați către Asociația Casa Bună. În ce vor fi investiți, mai exact?

Avem mare nevoie de salarii pentru oamenii care lucrează enorm, e un grup de voluntari care se dedică din ce în ce mai mult, lucrează full-time, aproape toți facem muncă voluntară, pe o fată o plătesc eu, pe firma mea, dar sper să reușim să plătim salarii și altora.

Lucrând la aceste CV-uri s-a născut în tine dorința de a reveni în politică?

Nu, asta nu a avut legătură. Motivul pentru care am decis să mă implic a fost Piedone, un mega impostor ajuns primar. Omul ăsta a fost șef de restaurant în perioada comunistă, nu aveai cum să fii șef fără să fii turnător, apoi a terminat liceul la 32 de ani, iar la 39 de ani făcea facultatea la Petroșani.

În paralel era consilier general și inspector la primărie. Cum făcea el facultatea la zi, la Petroșani? Conducea 18 ore pe zi?

De când ai publicat aceste CV-uri, te-a contactat vreun politician despre care ai scris?

Da, m-au contactat 2 femei și și-au cerut scuze.

Adică au recunoscut că au mințit?

Nu, au dat-o cumva că au omis unele lucruri și și-au cerut scuze.

Volumul “Nu tot ei! România în ghearele imposturii” va apărea în librăriile din țară și online, începând cu 5 noiembrie 2020.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *