Sevrajă, expoziția personală a artistei ATOMA, se deschide joi, 16 noiembrie 2023, ora 19:00, la Kulterra Gallery, strada Știrbei Vodă nr.104-106. ATOMA, cunoscută pentru arta sa stradală, expune acum lucrări care prezintă personaje cunoscute, din generații diferite, trăind stări precum anxietatea, depresia, izolarea socială, speranța, etc.
Potrivit comunicatului de presă transmis de organizatori, “privitorul va remarca în lucrări ochelarii VR, elementul care simbolizează tehnologia, dar și adicția, deoarece acești ochelari te fac să evadezi din lumea reală în cea virtuală, unde se presupune că totul este perfect. Ochelarii, respectiv evadarea prin intermediul lor, funcționează ca o metodă de împlinire, de victorie, de rezolvare a problemelor. Sau cel puțin așa este într-o primă instanță, din perspectiva subiectivă a personajelor reprezentate. Modul în care ochelarii sunt integrați în fiecare lucrare sugerează valențe contrare: ei obturează, deformează și, deci, induc în eroare.”
„Toate lucrările sunt create pe baza experiențelor și sentimentelor din ultimii ani. Am trecut printr-o perioadă de conștientizare care mi-a clarificat trăirile. Titlul pe care l-am ales este un cuvânt inventat, care nu are legătură cu consumul de substanțe interzise, ci este o îmbinare ambivalentă pe care o pot folosi pentru a mă raporta la subiectele care mă fascinează, dar care pot fi contradictorii: social media și socializarea, spre exemplu”, declară ATOMA.
Ea adaugă: „Atenția reprezintă cea mai importantă resursă a lumii capitaliste moderne. Este o resursă finită, iar corporațiile se luptă pentru a ne atrage atenția. Atenția este ca un drog pentru individ, prima doză este puternică, dar după dezvoltăm o toleranță la un anumit nivel și vrem tot mai mult. În cazul în care nivelul atenției scade, intrăm în sevraj.”
ATOMA este o artistă care trăiește și lucrează în București, dar este deja binecunoscută pentru lucrările ei murale care pot fi văzute în multe orașe din România: la București, Târgu Jiu, Bacău, Sibiu, Satu Mare, Petroșani, Râmnicu Vâlcea și Galați. A studiat pictura la Facultatea de Arte din București și arta murală în cadrul Facultății de Arte Decorative din București. A avut expoziții personale și de grup la București, Timișoara, Constanța și Brașov.
ATOMA este preocupată de impactul pe care tehnologia și (social/mass)-media îl au asupra societății și asupra fiecărui individ în parte. Într-o lume în care totul aspiră să devină viral, dependența ne aruncă într-o captivitate tot mai adâncă, pe care artista o recuperează și o redă cu un tip de estetică și în clișee, pe care grefează elementele-simbol ale tehnologiei și ale mediei contemporane. Stridența asumată, declarativă, transformă lucrările artistei în lucrări-manifest, angajându-le într-un discurs aflat sub semnul activismului.
Faptul că ATOMA se inspiră din propriile sale experiențe și sentimente de-a lungul anilor adaugă o notă personală expoziției. Este intrigant să vezi un artist care își folosește lucrările pentru a explora și a naviga prin contradicțiile unor subiecte precum social media și socializarea.