foto: facebook
Iulia Popovici, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, din partea USR, în mandatul lui Bogdan Gheorghiu, este propunerea oficială de ministru al Culturii în guvernul Cioloș, conturat aseară după adunarea Comitetului Politic al USR PLUS.
Pentru aceeași funcție, alte două nume au fost vehiculate în presă în ultimele zile: deputatul Iulian Bulai și actorul Marius Manole.
Iulia Popovici este jurnalistă, critic de teatru și de film, dar a avut o activitate intensă ca expert în cadrul unor proiecte culturale sau ca evaluator la diverse concursuri. De asemenea, a mai fost consilier al ministrului Culturii Corina Șuteu în 2016.
Între septembrie 2018 – 1 februarie 2021, deși a fost angajată la Camera Deputaților pe post de consilier al deputatului Iulian Bulai, a continuat în paralel să scrie ca jurnalistă la Adevărul și la Observator Cultural.
Ca om de cultură și jurnalistă, a militat constat pentru sprijinirea artiștilor independenți și constituirea unui statut al artistului independent.
În schimb, ca secretar de stat, în 6 luni și jumătate, nu a concretizat vreun proiect pentru independenți, dar își propune o reformă a sectorului independent ca ministru.
Conform propriului bilanț al activității, în mandatul său la Ministerul Culturii a fost implicată în elaborarea PNRR pentru Cultură, a scris un proiect de ordonanță pentru funcționalizarea Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023 și s-a ocupat de transpunerea a două directive europene, privind serviciile audiovizuale și cea privind drepturile de autor, care vor ajunge în Parlament.
Situația artiștilor independenți din România a rămas neschimbată, iar promisiunea făcută de ministrul Culturii în noiembrie 2020, de acordare a unui sprijin de 100 de milioane de euro sectorului cultural independent, în contextul crizei Covid, a fost dată uitării.
EXPERIENȚĂ PROFESIONALĂ
Conform Agerpres, a fost consultant artistic la Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava”, Teatrul Naţional Bucureşti (2008-2010); ataşat de presă la Institutul Cervantes (2010-2013); consultant artistic, Teatrul Naţional Târgu-Mureş (2013-2014).
A curatoriat mai multe programe de artă performativă independentă din România şi din străinătate.
Cofondator al Asociaţiei Cineactiv (2017), este unul dintre fondatorii ATIC (Asociaţia Trans-sectorială a Independenţilor din Cultură), organizaţie de advocacy şi asistenţă pentru lucrătorii culturali independenţi (2018).
Membru în Biroul executiv al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru România (AICT.ro) (2015-2016); membru în Comitetul Director al ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei (2014-2021); membru în Consiliul de Administraţie al Fondului Cultural Naţional (2020-2021).
Membru al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru – România (AICT.ro), al Performance Studies International, al East European Performing Arts Platform.
DECLARAȚIE DE AVERE
Potrivit declarației de avere, publicată pe site-ul Ministerului Culturii, Iulia Popovici este coproprietar al un apartament din sectorul 4 și al unei case de 200 de mp în Corbeanca și deține o mașină VW Polo.
În conturi, la momentul preluării funcției de secretar de stat, avea aproximativ 37.000 de euro, 2700 de dolari și 21.000 de lei, iar la 14 octombrie 2021, la eliberarea din funcție, avea 68.000 de euro și 16.000 de lei. Între timp, a vândut o proprietate în Focșani pentru care a obținut o cotă parte de 15.750 de euro.
Până să ajungă la ministerul Culturii, a avut un contract de muncă în calitate de consilier parlamentar la Camera Deputaților, cu un venit anual de 43.000 de lei și un contract la Observator Cultural, cu un venit anual de 18.000 de lei.
De asemenea, ea a fost membru al Consiliului de Administrație al AFCN (2020-2021), funcție pentru care a primit anual 6776 de lei.
PROGRAMUL DE GUVERNARE PE CULTURĂ
Conform Programului de guvernare propus de cabinetul Cioloș, în domeniul cultural sunt prevăzute mai multe reforme importante, precum statutul lucrătorului cultural, Codul Patrimoniului, modificarea sistemului de finanțare din domeniul cinematografiei, schimbarea legii privind managementul instituțiilor de cultură, înființarea Fondului pentru jurnalism independent și a Fondului pentru artă contemporană, precum și o reformă a aparatului administrativ de la Ministerul Culturii.
Programul de guvernare pe Cultură a fost elaborat de echipa Iuliei Popovici și poate fi consultat aici.
CABINETUL CIOLOȘ
USR PLUS a depus azi la Parlament lista cabinetului Cioloș, acesta urmând să fie supus votului Parlamentului.
Iată componența Guvernului Cioloș:
