Skip to content
Concert ICR Soprana Alexandra Coman

ICR a transmis de Ziua Culturii un concert playback

Anunțat ca “un concert extraordinar oferit, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, de Orchestra Metropolitană București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, avându-le ca invitate speciale pe soprana Alexandra Coman și violonista Ana Ungureanu”, evenimentul transmis și finanțat de Institutul Cultural Român pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, s-a dovedit a fi un playback care a stârnici critici dure din partea unor muzicieni români.

Cea mai critică reacție vine din partea baritonului român stabilit la Paris, Vlad Crosman. Într-o postare pe pagina sa de facebook, acesta critică ICR pentru că a susținut un astfel de concert din bani publici.

“Cum putem să continuăm să tăcem și să nu spunem nimic la apariția unor astfel de evenimente “culturale” pe bani publici?

Vlad Crosman, bariton

Tăcerea ne face complici la procesul de distrugere și bagatelizare a unui standard de decență și calitate pe care orice eveniment, mai ales organizat sub egida Institutului CULTURAL Român, este dator să îl aibă. Indiferent de implicarea politicului sau a diverselor intervenții nepotismo-amantismo-amicalo-dacice, de multe ori inevitabile, din păcate. ” a scris baritonul Vlad Crosman.

În programul concertului au fost „Rapsodia a II-a“ de George Enescu, „Valurile Dunării“ de Iosif Ivanovici, „Aria Dochiței“ de Gherase Dendrino, „Limba noastră“ de Ion Aldea Teodorovici, pe versuri de Grigore Vieru, orchestrație Cristian Faur, „La Oglindă“, pe versuri de George Coșbuc, orchestrație Marius Cristescu, „Vai, bădiță, dragi ne-avem“, „Dragu-mi-i, mândro, de tine“ și „Floricică de pe apă“ de Tiberiu Brediceanu, „Fata din Carpați“ de Ioan Chirescu, „Ochiul tău iubit“ de Eugen Doga, pe versuri de Mihai Eminescu, „Balada pentru vioară și orchestră“ de Ciprian Porumbescu.

În imagini pot fi obervate mai multe momente în care soprana Alexandra Coman mimează cântarea (de exemplu, la min. 49.20), iar mima nu se suprapune corect cu sunetul.

Surse din cadrul orchestrei ne-au declarat că toți muzicienii au fost nevoiți să înregistreze anterior concertul, fiindcă, din cauza restricțiilor impuse de autorități, nu se puteau afla în număr mare pe scenă. Astfel, concertul a fost înregistrat cu două serii de muzicieni, iar ulterior au fost suprapuse sunetele. De asemenea, ni s-a transmis că repertoriul a fost ales pentru a fi pe placul unui public larg, nu pentru elită.

Am încercat să obținem un punct de vedere de la dirijorul Daniel Jinga, însă acesta nu a dorit să comenteze. Am contactat-o și pe soprana Alexandra Coman, dar nu a răspuns până la ora publicării articolului.

Am solicitat și Institutului Cultural Român un punct de vedere. Articolul este în curs de actualizare.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *