Skip to content

“Destructuratele”, reportajul publicat de Cultura la dubă, a determinat Ministerul Culturii să aloce fonduri pentru salvarea milioanelor de cărți din depozitele Bibliotecii Naționale

Pe 19 iulie, Cultura la dubă publica reportajul Destructuratele. Milioane de cărți contaminate zac în depozitele Bibliotecii Naționale a României, realizat de foto-jurnalistul Raul Ștef. Era pentru prima dată când cineva scria despre un fenomen care se întâmpla de 10 ani.

Subiectul a fost preluat de televiziunile de știri și ministrul Culturii, Raluca Turcan, a coborât din biroul său, aflat la doar câteva sute de metri distanță de Biblioteca Națională, pentru a constata că în depozitele instituției de cultură zac de aproximativ 10 ani milioane de exemplare de cărți, ziare sau reviste care nu au fost niciodată expuse publicului.

La presiunea presei, Turcan promitea atunci că Ministerul Culturii va aloca fonduri pentru salvarea acelor obiecte de patrimoniu și va facilita, astfel, munca de igienizare și inventariere, pe care până acum au depus-o doar voluntarii Asociației Free Miorița, în frunte cu Iulian Angheluță, și câțiva angajați ai bibliotecii.

Promisiunea s-a transformat în realitate, iar Ministerul Culturii a alocat 180.000 de euro acestei cauze.

Fondurile vor fi “dedicate achiziționării de bunuri și servicii care să faciliteze recuperarea documentelor și valorificarea prin repunerea lor la dispoziția publicului, în sălile de lectură sau prin expoziții.”, potrivit unui comunicat transmis de Biblioteca Națională a României.

Povestea scrisă și ilustrată de Raul Ștef, pe larg, AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *