Skip to content
Oscaruri

BREAKING NEWS: “Colectiv” intră în istorie ca primul film românesc nominalizat la Oscaruri

foto: ew.com

“Colectiv”, documentarul regizat de Alexander Nanau, a devenit primul film românesc din istorie nominalizat la Premiile Oscar. Filmul este nominalizat la categoria cel mai bun documentar și la categoria cel mai bun film internațional, deci o dublă performanță istorică.

Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp de către Academia Americană de Film.

Reușita este cu atât mai specială, fiind vorba despre un film documentar, nu unul de ficțiune.

Colectiv a fost propunerea României la categoria cel mai bun film internațional, iar la categoria cel mai bun documentar a fost înscris de către distribuitorii americani ai filmului.

Într-un interviu acordat de regizorul Alexander Nanau pentru Cultura la dubă în ianuarie 2020, înainte ca filmul să aibă avanpremiera în România, acesta a povestit ce l-a determinat să facă acest documentar și ce efecte poate avea el în conștiința oamenilor.

alexander nanau
Alexander Nanau/ foto: Bogdan Iordache, PhotoCube

Alex, cum s-a născut acest film?

Cumva din nevoia de a înțelege ce se întâmplă în timp real, în societatea românească, după Colectiv. A fost mai întâi nevoia de a înțelege această schimbare care se cere de către o generație, în sfârșit, după atâția ani și cumva înțelege cum funcționează puterea, în relație cu cetățenii.

Asta vine ca un prim reflex, de a înțelege ce se întâmplă în societate. Mie mi se pare că în România e o societate destul de nouă, care de abia își formează mecanismele și s-a arătat că abia acum s-a format o societate civilă sau s-au format grupuri de oameni conștienți de faptul că trebuie să se implice pentru a-și apăra drepturile și de a deveni o voce.

Ne era clar că acolo nu sunt niște reprezentanți ai statului, ci niște incompetenți care s-au cățărat pe acele funcții.

La fiecare comemorare Colectiv, se pune întrebarea dacă s-a schimbat ceva sau dacă oamenii au uitat. Crezi că filmul tău va rămâne în memoria colectivă, ca un reminder, un reper?

Un film, dacă e bine făcut, tot timpul rămâne un reper, ceva care ține memoria vie. Cumva, pe parcursul procesului și ăsta a fost taskul, să și ajutăm să nu se uite momentul și să îl înțelegem mai bine.

Nu uiți când înțelegi ce s-a întâmplat.

Nu știu dacă un film poate schimba o societate, dar un film poate schimba fiecare om, să îl pună în fața unei oglinzi, să își pună întrebări, care e rolul lui în societate. Și aici filmul dă multe repere pozitive, cum ar fi whistleblowerii. Trebuie să fim conștienți că în tot anul 2016 nu s-ar fi întâmplat nimic dacă nu existau oameni curajoși din sistem, fie doctori, fie contabili, care au avut curajul să iasă în față sau să se ducă la presă.

Dacă nu existau câteva, doar o mână de voci curajoase, toate femei, anul 2016 ar fi arătat foarte diferit în România.

Cred că asta poate povestea să facă. Să îl pună pe spectator într-o situație de a se întreba pe sine ce face el când vede fraudă, când vede corupție, zice „domne, asta e sistemul, n-am ce face, sunt doar unul singur” sau are curajul să facă ceva ce moral e corect.

Ce ai învățat tu după această experiență, la nivel personal?

Cred că mi-a confirmat că nici în viața publică, nici în viața privată, nu ai voie să dai înapoi când sentimentul moral îți spune ce ai de făcut. Și să fiu foarte vigilent cu ceea ce declară sau vor cei de la putere, fie chiar și un manager de spital sau un doctor, și să verific, ca cetățean, dacă e adevărat ce spune sau e în interesul meu.

Și foarte important e ce am învățat despre presă. Cum să mă uit la presă, să dau încredere celor care au dovedit că sunt de încredere.”

Gala de decernare a Premiilor Oscar să aibă loc pe 25 Aprilie, decalată anul acesta din cauza pandemiei.

Puteți citi aici interviul integral cu Alexander Nanau.

Iată care sunt toate nominalizările la categoriile unde a fost inclus “Colectiv”:

Best International Feature
”Another Round”
“Better Days”
“Collective”
“The Man Who Sold His Skin”
“Quo Vadis, Aida?”

Best Documentary Feature
”Collective”
“Crip Camp”
“The Mole Agent”
“My Octopus Teacher”
“Time”


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

9 thoughts on “BREAKING NEWS: “Colectiv” intră în istorie ca primul film românesc nominalizat la Oscaruri”

    1. Filmul Osanda trebuia sa castige de mult premiul oscar, dar nu s a vrut, prea eram peste tot bagati, si buni si peste tot! 😊🍷🕇

  1. Cum,nu amintiți nimic despre ”maestrul” Tolontan,de câteva zile fițuica sportivă GSP are cap de afiș vestea că ”Pentru prima dată in lume un jurnal sportiv(GSP) și un ”jurnalist de investigație” vo călca pe covorul roșu la Gala de decernare a Premiilor Oscar”!!!

  2. Extraordinar! Nu pot decat sa fiu incantat ca un produs romanesc ajunge asa departe. Si ma simt atat de prost ca am amanat vizionarea acestui documentar pana acum. Mi-ati dat o tema noua si, deci, ma oblig sa il studiez in aceasta saptamana. Oricum eram foarte, foarte curios in legatura cu el, chiar de cand a aparut.

  3. Pacat! Sa intri “in istorie” cu un film in care adevarul cuprinde cel mult 5% din film… e cam “de porc”… N-are nimic! Romanilor le place prosteala pe fața, manipularea si spalarea creierului…

    1. Bine punctat, un film romanesc bun nu scoateti, cu o anumita tema, istoria romanilor, orice altceva, sfaturi duhovnicesti, tinute populare romanesti, etc, o tema de unde se poate invata ceva, voi veniti cu Colectiv, drama, necaz, crime…asa vreti sa mutulati sufletele generatilor ce vin?!

  4. Între Chin și Amin, film de Toma Enache, ar fi meritat mult mai mult să fie nominalizat decât acesta.
    Problema este că ar fi fost un film care prezenta adevărata față a Comunismului, a regimului politic care a făcut mai multe victime decât Nazismul, dar care e prea răspândit la ora actuală internațional încât să fie demascat de către Hollywood și ai săi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *