Atelierul „Primul meu film documentar” se desfășoară pentru a doua ediție la Tecuci. La finalul anului trecut, peste 15 liceeni au luat parte la primul atelier de film documentar din Tecuci, unde au avut ocazia să exploreze poveștile lor preferate, ca mai apoi să le împărtășească sub forma a șase filme documentare cu întreaga comunitate.
Iar în luna martie a acestui an atelierul invită o nouă generație de tineri pentru a da voce și imagine poveștilor care îi preocupă.
Liceenii vor deprinde principii de bază în filmare, montaj și fotografie, vor explora comunitatea prin intermediul camerei de filmat, vor identifica subiecte relevante pentru filme și vor putea edita un film documentar având ca subiect o temă de interes pentru comunitatea din care provin.
Toate acestea se vor petrece sub îndrumarea unor coordonatori cu experiență precum Ileana Gabriela Szasz, doctor în sociologie și cadru didactic asociat în mediul universitar din București, însoțită de experți în domeniul cinematografiei care îi vor sprijini pe tineri să își ducă propriul film documentar la bun sfârșit.
Cel de-al doilea atelier din Tecuci are ca temă principală Cultura și comunitatea locală și se va desfășura între 9 și 17 martie la Muzeul de Istorie Teodor Cincu. Participarea este gratuită, iar tinerii se pot înscrie până pe 29 februarie, ora 23:59 prin completarea acestui formular.
Proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni – Tecuci este implementat de Asociația Studio Zona în parteneriat cu Asociația VIRA și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cofinanțat de Primăria Municipiului Tecuci.
Bugetul total al proiectului este de 187.423 lei, din care 168.483 este finanțarea nerambursabilă PNRR, iar 18.940 este cofinanțare asigurată de autoritatea publică locală, Primăria Municipiului Tecuci. Perioada de desfășurare a proiectului este august 2023 – mai 2024. Cod proiect: 153.
Asociația Studio Zona este un proiect de istorie publică, inițiat de cercetători de la Facultatea de Istorie a Universității București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, concentrat pe istoria urbană și culturală și a aspectelor complementare (politice și sociale) din secolul al XX-lea.
Asociația Vira este un ONG cultural cu activitate structurată pe cinci direcții: documentare vizuală, educație non-formală, cultură și patrimoniu, dezvoltare locală prin cultură, organizare comunitară și o echipă alcătuită din sociologi, istorici, documentariști vizuali. Inițiatori ai proiectului PMFD.
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” este un muzeu de arheologie, artă plastică, numismatică, istorie modernă şi contemporană din Tecuci. Muzeul deţine cea mai însemnată parte a patrimoniului arheologic descoperit la Poiana, cetatea antică Piroboridava.
Acest atelier este cu adevarat o oportunitate minunata pentru tinerii din Tecuci de a se dezvolta si de a-si implini pasiunile in domeniul cinematografic. Este impresionant sa vad cum acesti liceeni au sansa de a invata despre filmare, montaj si fotografie si de a explora comunitatea prin intermediul camerei de filmat. De asemenea, ma bucur sa vad ca vor putea sa creeze filme documentare care sa reflecte subiecte importante pentru comunitatea locala.
Este o veste minunata ca Atelierul „Primul meu film documentar” se intoarce la Tecuci pentru a doua editie! Am fost foarte impresionat de calitatea filmelor realizate de liceenii din primul atelier si sunt incredintat ca si tinerii din noua generatie vor reusi sa ne ofere povesti interesante si autentice despre comunitatea locala. De asemenea, ma bucur ca vor avea ocazia sa invete principii de baza in filmare si sa colaboreze cu experti in domeniul cinematografiei. Felicitari initiatorilor si partenerilor acestui proiect si imi doresc ca tinerii sa se inscrie in numar cat mai mare pentru a face parte din aceasta experienta unica!