Skip to content
Smaranda Brăescu

2022 va fi Anul Smaranda Brăescu – 90 de ani de la recordul mondial la parașutism

foto: Historia

Prima parașutistă și a treia aviatoare a României, Smaranda Brăescu, va fi celebrată anual, începând cu 2022, după ce Camera Deputaților, for decizional, a adoptat Legea pentru instituirea anului 2022 ca Anul Smaranda Brăescu.

„Se instituie anul 2022 ca Anul Smaranda Brăescu, pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la parașutism, la data de 19 mai 1932, de către aviatoarea Smaranda Brăescu. 

Începând cu anul 2022, pentru a marca personalitatea aviatoarei Smaranda Brăescu, se pot desfășura anual ceremonii, în datele de 19 mai și 2 octombrie, care pot fi organizate de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin derularea unor programe și manifestări cu caracter cultural sportiv, în colaborare cu organizații neguvernamentale.”, se precizează în legea votată de Parlament, care a fost trimisă pe 27 decembrie Președintelui României pentru promulgare.

Proiectul de Lege pentru instituire anului 2022 ca Anul Smaranda Brăescu a fost inițiat de actualul premier Nicolae-Ionel Ciucă și înregistrat în luna octombrie.

Brevetul american de pilot al Smarandei Brăescu
Brevetul american de pilot al Smarandei Brăescu/ foto: Historia

„Smaranda Brăescu, recunoscută nu doar în țară sau în Europa, ci și peste Ocean, a fost propusă pentru a fi sportiva mondială a anului 1932. Americanii au îndrăgit-o de la primul salt, au primit-o la școala lor de pilotaj, fiind primul pilot străin care a obținut un brevet american de pilot. Deși ar fi putut să stea în siguranță în perioada războiului, a ales să zboare pentru țara ei, înrolându-se ca pilot militar în „Escadrila Albă”, riscându-i viața pentru salvarea celor răniți.

A parcurs mai multe perioade istorice: regele a decorat-o, comuniștii au condamnat-o, aviatorii și parașutiștii români din toate timpurile au venerat-o.”

Pentru stabilirea recordului european și a celui mondial absolut, România îi oferă omagiul meritat, post-mortem.”, a scris Nicolae Ciucă în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Smaranda Brăescu

Cele două date menționate în lege pentru desfășurarea ceremoniilor comemorative marchează reușite importante ale Smarandei Brăescu. La 2 octombrie 1931 a stabilit recordul european feminin de salt cu parașuta de înălțime, de la 6.000 de metri, la 19 mai 1932 a devenit campioană mondială la parașutism, iar la 19 mai 1936 a devenit prima femeie care a traversat Marea Mediterană, cu un avion cu un singur motor şi fără escală pe insule, stabilind și un record mondial.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *